Friday, April 20, 2018

Menu 13 April 2018

Lunch

Nasi Ayam ala Hainan/Thai/Whatever


Nasi ayam, sup ayam, ayam goreng madu, ayam stim, salad, sambal cili 



Bahan-bahan untuk sup ayam:

Kaki ayam dan leher ayam - dibersihkan
1 sudu besar halia kisar
5 ulas bawang putih - diketuk
2 potong akar ketumbar - dibersihkan
Air secukupnya
Garam dan Maggi Cukup Rasa
Daun ketumbar - dihiris (hiasan)

Cara-cara:

  1. Rebus kesemua bahan kecuali daun ketumbar hingga mendidih dan ayam empuk. Tutup api dan taburkan daun ketumbar.

Bahan-bahan nasi ayam:

2 cawan beras biasa + 2 cawan beras basmathi - dicuci bersih dan ditoskan
5 cawan air rebusan ayam (sup ayam)
2 helai daun pandan - disimpul
1 batang serai - diketuk
2 potong akar ketumbar - dibersihkan
3/4 cawan lemak dan kulit ayam
1 sudu besar minyak masak
1/2 biji bawang Holland - dipotong dadu
6 ketul ayam bahagian drumstick, thigh, wing
Hirisan daun ketumbar - dibahagi dua
Garam dan Maggi Cukup Rasa

Cara-cara:
  1. Panaskan minyak dan lemak ayam di dalam periuk kecil hingga lemak cair. Tumis serai, daun pandan dan bawang Holland hingga layu dan sedikit perang. Tutup api.
  2. Masukkan campuran beras, campuran minyak, air rebusan (sup), akar ketumbar, garam dan MCR ke dalam rice cooker, kemudian kacau dan sesuaikan rasa.
  3. Susun ayam di atas beras dan taburkan separuh daun ketumbar. Masak seperti biasa.
  4. Setelah masak, keluarkan ayam, ketukkan sedikit supaya nasi yang terlekat jatuh. Ketepikan.
  5. Gemburkan nasi perlahan-lahan menggunakan chopstick atau garpu supaya nasi tidak patah. Taburkan baki daun ketumbar dan gemburkan sekali lagi perlahan-lahan. Rehatkan 5 minit di dalam rice cooker sebelum menghidang.
  6. Untuk ayam stim, terus susun di dalam pinggan.

Bahan-bahan perapan untuk ayam goreng madu:

Ayam yang sudah dimasak bersama nasi
Sos tiram
Minyak bijan
Madu
Serbuk lada hitam
Serbuk BBQ
Serbuk bawang putih
Serbuk cajun
Garam secukup rasa (jika perlu)

Cara-cara:
  1. Gaul kesemua bahan kecuali ayam hingga sebati dan sesuaikan rasa.
  2. Masukkan ayam dan gaul perlahan (berhati-hati sebab ayam sudah masak, isi agak lembut).
  3. Perap lebih kurang 30 minit.
  4. Panaskan minyak dan goreng di atas api sederhana hingga keemasan. Angkat dan toskan minyaknya.

Bahan-bahan sambal cili:

5 biji cili merah - dipotong
3 biji cili padi merah - dipotong
3 ulas bawang putih - dipotong
1 sudu besar halia kisar
Air rebusan ayam (sup)
Sos cili secukupnya
Garam dan gula secukup rasa

Cara-cara:
  1. Kisar cili merah, cili padi merah dan bawang putih bersama sedikit air hingga halus.
  2. Tuangkan ke dalam periuk kecil, tambahkan halia kisar, air rebusan, sos cili, garam dan gula. Panaskan di atas api sederhana hingga sedikit pekat dan sesuaikan rasa. Tutup api.

No comments: