Nasi Ayam ala Hainan/Thai/Whatever
Nasi ayam, sup ayam, ayam goreng madu, ayam stim, salad, sambal cili
Bahan-bahan untuk sup ayam:
Kaki ayam dan leher ayam - dibersihkan
1 sudu besar halia kisar
5 ulas bawang putih - diketuk
2 potong akar ketumbar - dibersihkan
Air secukupnya
Garam dan Maggi Cukup Rasa
Daun ketumbar - dihiris (hiasan)
Cara-cara:
- Rebus kesemua bahan kecuali daun ketumbar hingga mendidih dan ayam empuk. Tutup api dan taburkan daun ketumbar.
Bahan-bahan nasi ayam:
2 cawan beras biasa + 2 cawan beras basmathi - dicuci bersih dan ditoskan
5 cawan air rebusan ayam (sup ayam)
2 helai daun pandan - disimpul
1 batang serai - diketuk
2 potong akar ketumbar - dibersihkan
3/4 cawan lemak dan kulit ayam
3/4 cawan lemak dan kulit ayam
1 sudu besar minyak masak
1/2 biji bawang Holland - dipotong dadu
1/2 biji bawang Holland - dipotong dadu
6 ketul ayam bahagian drumstick, thigh, wing
Hirisan daun ketumbar - dibahagi dua
Garam dan Maggi Cukup Rasa
Cara-cara:
- Panaskan minyak dan lemak ayam di dalam periuk kecil hingga lemak cair. Tumis serai, daun pandan dan bawang Holland hingga layu dan sedikit perang. Tutup api.
- Masukkan campuran beras, campuran minyak, air rebusan (sup), akar ketumbar, garam dan MCR ke dalam rice cooker, kemudian kacau dan sesuaikan rasa.
- Susun ayam di atas beras dan taburkan separuh daun ketumbar. Masak seperti biasa.
- Setelah masak, keluarkan ayam, ketukkan sedikit supaya nasi yang terlekat jatuh. Ketepikan.
- Gemburkan nasi perlahan-lahan menggunakan chopstick atau garpu supaya nasi tidak patah. Taburkan baki daun ketumbar dan gemburkan sekali lagi perlahan-lahan. Rehatkan 5 minit di dalam rice cooker sebelum menghidang.
- Untuk ayam stim, terus susun di dalam pinggan.
Bahan-bahan perapan untuk ayam goreng madu:
Ayam yang sudah dimasak bersama nasi
Sos tiram
Minyak bijan
Madu
Serbuk lada hitam
Serbuk BBQ
Serbuk bawang putih
Serbuk cajun
Garam secukup rasa (jika perlu)
Cara-cara:
- Gaul kesemua bahan kecuali ayam hingga sebati dan sesuaikan rasa.
- Masukkan ayam dan gaul perlahan (berhati-hati sebab ayam sudah masak, isi agak lembut).
- Perap lebih kurang 30 minit.
- Panaskan minyak dan goreng di atas api sederhana hingga keemasan. Angkat dan toskan minyaknya.
Bahan-bahan sambal cili:
5 biji cili merah - dipotong
3 biji cili padi merah - dipotong
3 ulas bawang putih - dipotong
1 sudu besar halia kisar
Air rebusan ayam (sup)
Sos cili secukupnya
Garam dan gula secukup rasa
Cara-cara:
- Kisar cili merah, cili padi merah dan bawang putih bersama sedikit air hingga halus.
- Tuangkan ke dalam periuk kecil, tambahkan halia kisar, air rebusan, sos cili, garam dan gula. Panaskan di atas api sederhana hingga sedikit pekat dan sesuaikan rasa. Tutup api.
No comments:
Post a Comment