Friday, April 20, 2018

Menu 16 April 2018

Rendang Pedas Ayam Kampung


Bahan-bahan:

1 ekor ayam kampung - dibersihkan dan ditoskan
2 helai daun kunyit - disiat-siat
1 keping asam gelugur - dicuci
1 sudu besar kerisik
1 kotak santan Ayam Brand/Kara
Air secukupnya
1 senduk minyak masak
Garam dan Maggi Cukup Rasa

Bahan-bahan dikisar halus:

1 1/4 cawan cili kering - dipotong (buang biji), direbus, dibilas, ditoskan
2 biji bawang besar - dipotong
5 ulas bawang putih - dipotong
2 inci halia - dipotong
1 inci lengkuas - dipotong
2 inci kunyit - dipotong
3 batang serai - dipotong
Air secukupnya

Cara-cara:

  1. Panaskan minyak. Tumis bahan kisar hingga pecah minyak di atas api sederhana.
  2. Masukkan ayam dan kacau rata. Masak hingga keluar air ayam.
  3. Masukkan kerisik, asam gelugur, santan, daun kunyit dan santan. Kacau rata, tambahkan air menutupi paras ayam.
  4. Tutup kuali, perlahankan api dan biarkan merenih sambil kacau sekali-sekala hingga ayam betul-betul empuk.
  5. Masukkan garam dan MCR, sesuaikan rasa. Masak sehingga agak kering atau berkuah jika suka.

No comments: