Bahan-bahan:
1 ekor ayam kampung - dibersihkan dan ditoskan
2 helai daun kunyit - disiat-siat
1 keping asam gelugur - dicuci
1 sudu besar kerisik
1 kotak santan Ayam Brand/Kara
Air secukupnya
1 senduk minyak masak
Garam dan Maggi Cukup Rasa
Bahan-bahan dikisar halus:
1 1/4 cawan cili kering - dipotong (buang biji), direbus, dibilas, ditoskan
2 biji bawang besar - dipotong
5 ulas bawang putih - dipotong
2 inci halia - dipotong
1 inci lengkuas - dipotong
2 inci kunyit - dipotong
3 batang serai - dipotong
Air secukupnya
Cara-cara:
- Panaskan minyak. Tumis bahan kisar hingga pecah minyak di atas api sederhana.
- Masukkan ayam dan kacau rata. Masak hingga keluar air ayam.
- Masukkan kerisik, asam gelugur, santan, daun kunyit dan santan. Kacau rata, tambahkan air menutupi paras ayam.
- Tutup kuali, perlahankan api dan biarkan merenih sambil kacau sekali-sekala hingga ayam betul-betul empuk.
- Masukkan garam dan MCR, sesuaikan rasa. Masak sehingga agak kering atau berkuah jika suka.
No comments:
Post a Comment