Saturday, October 20, 2012

Nasi Ketumbar


Resepi asal: Dapur CT

Terjumpa resepi ni kat blog kak Siti Delima, rasa nak try, so tadi Encik Koji ke pasar, aku pun pesan la daun ketumbar. Gandingkan dengan ayam masak merah dan sayur masak sos tiram, ya sayur tu macam  tak sesuai tapi boleh je la, at least ada gak sayur.

Sedap la nasi ni, Haqimie, Qayyum dan Encik Koji makan bertambah. En Koji kata ni Nasi Incredible Hulk sebab kaler hijau, hahaha. Tanya Haqimie dan En Koji, sedap tak? Diorang kata sedap jugak, lain kali leh la wat lagi. Tapi maybe gandingkan dengan lauk lain.

Tapi aku ada la alter sikit resepi asalnya, biasa la tu kan. Anyway, memang sedap la.

Bahan-bahan:
2 1/2 cawan beras basmathi - dibasuh bersih dan direndam seketika
Sedikit pewarna hijau

Bahan-bahan menumis:
5 ulas bawang merah - dihiris halus
1 batang serai - diketuk
1/4 buku mentega
1 sudu besar minyak zaitun
Garam secukup rasa
2 sudu kecil MAGGI Cukup Rasa

Bahan-bahan kisar:
3 pokok daun ketumbar + akar - dibersihkan
3 ulas bawang putih

Panaskan minyak zaitun dan mentega. Tumis bawang merah hingga wangi.
Masukkan bahan kisar dan serai dan tumis lagi.
Masukkan beras dan gaul rata. Masukkan garam dan MAGGI Cukup Rasa secukup rasa.
Tutup api dan transfer beras ke dalam periuk nasi. Sukat air ke paras 3. Tanak seperti biasa.
Bila nasi agak kering, buatkan lubang dan titiskan pewarna hijau. Tutp periuk dan biarkan nasi masak.
Setelah masak, gemburkan nasi dan hidangkan.

2 comments:

kekucingkatz said...

Boleh cuba ni, aku suka daun ketumbar...hehehe

mrskojiwami said...

Cuba-cuba, aku pon obses ngan daun ketumbar, tapi series la sedap....