Resepi asal: CT Delima
Bahan-bahan:
2 cawan tepung gandum
1/4 cawan jagung
1/4 cawan tepung beras
1 sudu kecil garam
3/4 cawan gula
3 1/2 cawan santan
1 sudu kecil pewarna hijau
1/2 sudu kecil esen pandan
1 sudu kecil sirap ros
Cara-cara:
Panaskan pengukus.
Sediakan loyang.
Campurkan kesemua bahan kecuali pewarna.
Gunakan whisk dan kacau sehingga gula hancur.
Tapiskan kepada 3 mangkuk berasingan.
1 mangkuk dicampurkan dengan pewarna hijau dan esen pandan.
1 mangkuk lagi dicampurkan dengan sirap ros.
1 mangkuk dibiarkan plain.
Tuangkan adunan plain ke dalam loyang. Kukus selama 6-7 minit.
Kemudian, tuangkan adunan berwarna merah dan kukus lagi selama 6-7 minit.
Akhir sekali, tuangkan adunan berwarna hijau. Tutup loyang dengan foil (utk elakkan titisan air jatuh ke atas permukaan kuih) dan kukus hingga masak.
Setelah masak, buka penutup pengukus dan biarkan kuih set selama 3 minit.
Aihkan dari pengukus dan potong menggunakan sudu plastik (utk hasil potongan yang cantik).
Well, mine punya potongan tak berapa cantik. Next time, kena buat cantik2 sikit. :)
No comments:
Post a Comment