Sunday, October 21, 2012

SAMBAL SOTONG SUMBAT KENTANG


Bahan-bahan

2 ekor sotong sederhana besar - dibersihkan, buang kulit luar
1 biji kentang sederhana besar - direbus dengan kulit
1 sudu besar sos tiram
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menumis
1 sudu besar air asam jawa

Bahan dikisar halus

1 genggam cili kering - digunting dan direndam dalam air panas
2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih

Cara-cara

Kupas kentang dan lenyekkan. Sumbatkan ke dalam sotong dan tutup dengan kepala sotong. Semat dengan lidi kecil.
Panaskan minyak dan tumis bahan kisar dan sos tiram sehingga wangi.
Setelah terbit minyak, masukkan sotong dan tutup kuali. Kacau sekali-sekala sehingga sotong betul-betul masak.
Masukkan air asam jawa, garam dan gula secukup rasa.
Angkat.

No comments: