Sunday, October 21, 2012

MOIST CHOCOLATE CUPCAKES



Ni tea-time semalam. Memula tak plan pun nak buat apa, tapi disebabkan tak boleh tidur walaupun hujan lebat kat luar, mula la otak tetiba nak jadi kreatif. Teringat pulak, bahan buat kek ada lagi, so ok la kita buat cupcakes. Seperti biasa, resepi asal dari kazen Shida.

Tapi kali ni aku buat setengah adunan aje, main agak-agak je la. Pastu ada la alter sikit, ikut suka aku je. Dapat la 8 cup. Nasib baik menjadi. Kalau nak resepi yang ori, boleh la ke blog Shida.

Bahan A

1 cawan tepung gandum - diayak
1/2 cawan serbuk koko
1 cawan gula pasir
3/4 sudu kecil baking powder
1/4 sudu kecil bicarbonate of soda

Cara-cara

Satukan kesemua bahan dan gaul rata.

Bahan B


1 sudu kecil Nescafe + 1 cawan air panas
1 biji telur - dipukul sedikit
1 cawan susu cair
1 sudu kecil esen vanilla
1 cawan minyak jagung

Cara-cara

Satukan kesemua bahan dan kacau hingga gula hancur. Setelah itu, satukan dengan bahan A dan gunakan pemukul telur untuk mengacau bahan. Kalau rajin boleh la tapis.

Sediakan pengukus dan acuan cupcakes (plastik). Tuangkan separuh adunan ke dalam acuan dan ulang hingga habis. Kukus selama 20 minit. Setelah masak, keluarkan.

Ganache

1/2 bar coklat masakan - dipotong kecil
1/2 cawan susu cair/whipped cream
2 sudu besar minyak jagung

Panaskan kesemua bahan hingga coklat cair. Sudukan ke dalam acuan kek rata-rata dan hiaskan.

No comments: