Sunday, October 21, 2012

KARI DAGING DAN KENTANG


Bahan-bahan:

1/2 kg daging - direbus seketika dan hiris nipis
2 biji kentang - dibelah 4
3 biji bawang merah - dihiris
2 ulas bawang putih - dihiris
1 hirisan halia - diracik
1 paket rempah kari daging (aku guna brand Baba's)
1 sudu kecil serbuk cili
1/2 kotak santan
1 sudu besar kerisik
2 tangkai daun kari
1 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
Sedikit air asam jawa
Garam
Minyak

Cara-cara:

Satukan rempah kari, serbuk cili, kerisi dan sedikit air. Ketepikan.
Panaskan minyak dan tumis kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelaga.
Masukkan hirisan bawang merah, bawang putih dan halia. Tumis hingga wangi.
Masukkan pes rempah dan gaul rata.
Masukkan daun kari dan kacau hingga terbit minyak.
Masukkan daging dan kentang. Kacau rata. Masukkan sedikit air. Tutup periuk dan biarkan merenih hingga kentang empuk.
Masukkan santan dan biarkan mendidih. Masukkan garam dan didihkan lagi.
Akhir sekali masukkan air asam jawa dan setelah mendidih, tutup api.

No comments: