Sunday, October 21, 2012

KARIPAP DAGING


Pastri

2 cawan tepung
5 sudu besar marjerin/butter
1 sudu besar minyak masak
Air sejuk + garam

Cara-cara

Panaskan marjerin dan minyak.
Masukkan tepung dalam mangkuk dan lubangkan bahagian tengah.
Tuangkan marjerin cair dan gaul perlahan-lahan hingga berbutir.
Masukkan air sejuk bercampur garam secukupnya hingga doh terbentuk.
Ambil sedikit dan bulat-bulatkan doh. Ketepikan.

Inti

2 biji kentang - dipotong dadu
1/4 kg daging - dipotong dadu
2 tangkai daun sup - dipotong kecil
2 biji bawang besar - didadu/dicincang
2 ulas bawang putih - dicincang
1 paket rempah kari daging
Garam dan gula secukup rasa


Cara-cara

Masukkan kesemua bahan kecuali garam dan gula ke dalam kuali dan masukkan air secukupnya.
Renih hingga kentang empuk dan masukkan garam dan gula secukup rasa.
Sejukkan.

Ambil satu ketul doh dan lenyekkan dengan penggelek.
Masukkan 1 - 1 1/2 sudu inti dan lipat dua, kelim hujungnya. Buat sehingga habis.

Goreng karipap hingga kekuning-kuningan.

No comments: