Sunday, October 14, 2012

BUAH MELAKA


Bahan-bahan:
1 1/2 cawan tepung pulut
Air secukupnya
1 sudu teh pewarna hijau
1 sudu teh esen pandan
1 keping gula melaka - didadu kecil
Kelapa parut putih
Sedikit garam

Cara-cara:
Sediakan air rebusan.
Gaulkan kelapa parut dengan garam. Ketepikan.
Satukan tepung pulut dan air. Uli sehingga doh tidak melekat (macam plasticine).
Titiskan pewarna hijau dan esen pandan. Uli sehingga warna hijau rata.
Ambil sedikit doh, bulat-bulatkan kemudian leperkan bahagian tengah dan masukkan 1-2 ketul gula melaka.
Balutkan gula melaka dan gentel menjadi bulat.
Masukkan ke dalam air rebusan.
Buat sehingga lebih kurang 10 biji dan biarkan bebola timbul (maknanya dah masak).
Angkat dan toskan airnya dan golek-golekkan dalam kelapa parut tadi.
Hidangkan.

No comments: