Dari semalam lagi dah berangan nak masak pulut kuning ni. Haqimie pulak memang peminat pulut kuning. Mula-mula nak masak kari ayam, tapi last minit tukar plan, jadi la rendang ayam. Kitorang jadikan sebagai brunch, lega la leh rehat sikit time lunch nanti. Dah la hujan sepanjang hari, memang malas tol nak masak beria kan.
Bahan-bahan (pulut)
1/2 paket kecil pulut - dibasuh bersih
2 sudu besar serbuk kunyit
1 keping asam gelugur
Satukan kesemua bahan bersama air (cukup untuk tenggelamkan pulut) dan rendam semalaman.
Bilas sehingga bersih dan toskan airnya.
1/2 bungkus santan pekat - bahagi dua
Sedikit air
Garam
Panaskan pengukus dan kukus pulut (kosong) separuh masak.
Kecilkan api, satukan 1 bahagian santan dengan air dan tuangkan sedikit demi sedikit sambil gaul rata pulut.
Kukus lagi selama 15 minit.
Kecilkan api, satukan 1 bahagian lagi santan dengan air dan garam. Repeat seperti di atas dan kukus lagi hingga pulut betul-betul masak.
Angkat dan tekankan padat-padat ke dalam bekas hidangan.
Rendang Ayam
10 ketul ayam - dibersihkan
2 helai daun kunyit - diracik
1 batang serai - diketuk
1 inci halia - dihiris nipis/diracik
1/2 bungkus santan pekat
1 keping asam gelugur
2 sudu besar kerisik
Air dan garam secukup rasa
Minyak
Bahan-bahan kisar
5 biji bawang merah
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
2 inci lengkuas
2 batang serai
1 genggam cili kering (direndam dalam air panas/ditoskan/dibuang biji)
2 inci kunyit hidup
Panaskan minyak dan tumis bahan kisar dan halia sehingga garing.
Masukkan ayam dan sedikit air. Masak sehingga agak pekat.
Masukkan santan, kerisik dan sedikit air lagi. Masukkan juga daun kunyit dan serai ketuk.
Didihkan dan masukkan asam gelugur dan garam secukup rasa.
Masak sehingga terbit minyak. Ikut suka sama ada hendak kering atau berkuah.
No comments:
Post a Comment