Saturday, October 20, 2012

Masak simple je malam ni

Malas nak masak dan bahan basah pun belum top-up lagi. Nasib baik ada sardin setin. So, masak sardin je la. Sebelum tu nak citer pasal masak lunch tadi.

Ikan baung yang Encik Koji beli sebelum balik cuti hari tu pun ada lagi 5 ketul. Memula macam nak masak lemak cili api, tapi santan takde stok pulak. So tukar menu ke kari. Tapi time nak masak, ubah fikiran lagi, so goreng ikan dan masak sambal. Pastu dadar telur dan stim taufu. Kenyang jugak kan.

Gambar terlupa nak ambik, tapi bubuh juga la resepi, utk ingatan diri sendiri.

Sambal Ikan Baung

Bahan-bahan:

4 ketul ikan baung - dibasuh bersih

Gaul ikan baung dengan garam dan kunyit. Goreng hingga garing dan angkat. Ketepikan.

1 genggam cili kering
2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih

Blend kesemua bahan di atas dengan sedikit air. (Aku memang tak guna belacan).

1 sudu besar sos tiram
1 batang serai - diketuk
1 keping asam gelugur
1 sudu kecil gula perang
1 sudu kecil garam
3 ulas bawang putih - diketuk dan dicincang kasar
Minyak untuk menumis

Panaskan minyak tumis bawang putih hingga wangi.
Masukkan bahan blend, serai dan sos tiram dan tumis hingga terbit minyak.
Masukkan asam gelugur dan ikan goreng. Gaul rata.
Masukkan garam dan gula, kacau sebentar dan hidangkan.


Telur Dadar

2 biji telur
1 tangkai daun sup - dipotong halus
1 biji cili merah - dicincang
1/2 biji bawang besar - dihiris nipis
1/2 sudu kecil MAGGI Cukup Rasa
Minyak zaitun

Satukan kesemua bahan kecuali minyak zaitun dan pukul rata.
Panaskan minyak zaitun dan dadar telur sehingga masak.


Taufu Stim

1 ketul taufu putih - keluarkan dari bekasnya dan letakkan dalam bekas (yang boleh dikukus)

1 sudu besar minyak zaitun
5 ulas bawang putih - dicincang
2 ulas bawang merah - dihiris
1 biji cili merah - dihiris
1 sudu besar kicap cair organik
1 tangkai daun sup

Panaskan pengukus dan kukus taufu putih hingga masak.

Sementara itu, panaskan minyak zaitun, tumis bawang putih dan merah hingga garing. Masukkan cili merah, kicap cair dan daun sup. Tutup api, tuangkan ke atas taufu tadi. Sedia dihidangkan.


Sambal Tumis Sardin

1 tin sardin Cap Ayam
3 sudu besar cili kisar + bawang besar + bawang putih (prepared ahead)
3 ulas bawang putih - dihiris
2 biji bawang merah - dihiris
Sedikit hirisan halia
1 sudu besar sos tiram
1 keping asam gelugur
Sedikit air

Panaskan sedikit minyak dan tumiskan bawang putih, bawang merah dan halia hingga wangi.
Masukkan cili kisar dan tumis hingga terbit minyak. Masukkan sos tiram. Kacau sebentar,
Masukkan sardin dan air secukupnya. Masukkan juga asam gelugur. Perasakan garamnya,
Didihkan sekali lagi dan angkat.

No comments: