Bahan-bahan:
10 ketul ayam yang dipotong kecil
Gaulkan dengan garam dan kunyit. Goreng separuh masak dan ketepikan.
Bahan-bahan kisar:
Segenggam cili kering
2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 inci halia
Kisar kesemua bahan hingga halus.
Minyak untuk menumis (guna minyak goreng ayam tadi).
1 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos cili
1 pokok daun ketumbar - diracik
1 helai daun pandan - disimpul
Garam secukup rasa
Panaskan minyak dan tumis daun pandan, cili kisar, sos tomato, sos tiram dan sos cili hingga terbit minyak.
Masukkan sedikit dan didihkan.
Masukkan ayam dan renihkan.
Setelah kuah agak pekat, masukkan daun ketumbar dan garam secukup rasa.
Angkat dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment