Tuesday, July 3, 2018

Menu 26 Jun 2018



Gulai Lemak Labu

Bahan-bahan:

1 mangkuk labu yang dipotong kiub
1 helai daun kunyit – diracik
1 batang serai – diketuk
2 biji bawang merah – dihiris nipis
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
3/4 kotak santan
1/4 cawan air
Garam dan Maggi Cukup Rasa secukup rasa

Bahan-bahan ditumbuk:

2 ulas bawang putih
Sejemput ikan bilis – dibilas

Cara-cara:

  1. Masukkan labu, daun kunyit, serai dan air ke dalam periuk. Didihkan, tambah air sedikit-sedikit hingga labu lembut.
  2. Masukkan serbuk kunyit, bawang merah, santan, bahan tumbuk, garam dan MCR. Perlahankan api, renihkan sambil kacau sekali-sekala dan hingga labu betul-betul empuk. Tutup api dan hidangkan.



Sambal Tumis Sardin

Bahan-bahan:

2 tin kecil sardin Cap Ayam
1 tin air
1 keping asam gelugur
1 biji bawang besar – dihiris bulat
6 biji cili padi – dibelah 2 tanpa putus
2 sudu besar sos tiram
Garam dan Maggi Cukup Rasa secukup rasa
3 biji bawang merah – dihiris
2 ulas bawang putih – dihiris
2 sudu besar bawang besar yang dikisar
1 sudu besar bawang putih yang dikisar
1/2 sudu besar halia yang dikisar
3/4 cawan cili kisar
1/4 cawan minyak masak

Cara-cara:
  1. Panaskan minyak. Tumis hirisan bawang merah dan bawang putih hingga layu dan perang.
  2. Masukkan kisaran bawang besar, bawang putih dan halia. Tumis hingga pecah minyak.
  3. Masukkan cili kisar dan tumis lagi hingga pecah minyak.
  4. Masukkan sos tiram dan tumis beberapa minit.
  5. Masukkan sardin, air dan asam gelugur. Kacau rata dan biarkan mendidih.
  6. Masukkan bawang besar, cili padi, garam dan MCR. Kacau rata, jika terlalu pekat boleh tambah air. Sesuaikan rasa. Setelah mendidih, tutup api.





Kurma Daging dan Telur Rebus

Bahan-bahan:

500 gm daging lembu – dipotong kiub
2 biji telur – direbus dan dikupas
2 biji kentang – dipotong 4
1/2 batang lobak merah – dipotong kiub
1 biji bawang besar – dipotong 4
1 peket rempah kurma Baba's*
2 tangkai daun kari – dilurutkan*
Air secukupnya*
3/4 kotak santan
1 batang serai – diketuk
1 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga
3 biji bawang merah – dihiris nipis
2 ulas bawang putih – dihiris nipis
3 sudu besar bawang besar yang dikisar
1 1/2 sudu besar bawang putih yang dikisar
1 sudu besar halia yang dikisar
1/2 cawan minyak masak + 1 sudu besar marjerin Planta
1/2 sudu besar pes asam jawa Adabi
Garam dan Maggi Cukup Rasa secukup rasa
Air secukupnya untuk kuah

Cara-cara:
  1. Panaskan minyak dan marjerin. Tumis serai, kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelaga hingga harum. Kemudian, masukkan hirisan bawang merah dan bawang putih. Tumis hingga perang dan layu.
  2. Masukkan bahan-bahan yang dikisar dan tumis lagi hingga pecah minyak. Sementara itu, bancuh bahan bertanda *.
  3. Masukkan bancuhan kurma dan tumis lagi hingga pecah minyak sambil dikacau selalu supaya tidak hangit.
  4. Masukkan daging, kentang dan lobak merah. Gaul rata hingga bersalut kesemuanya, tutup periuk dan biarkan merenih.
  5. Kacau dan masukkan 1/2 cawan air. Kacau rata dan tutup periuk lagi supaya kentang dan lobak merah lembut.
  6. Masukkan santan dan tambah air jika terlalu pekat. Kacau rata, masukkan telur rebus, pes asam jawa dan bawang besar yang dipotong 4. Kacau rata, masukkan garam dan MCR, sesuaikan rasa. Setelah mendidih, tutup api.

No comments: