Wednesday, July 18, 2018

Menu 16 Julai 2018

Udang Masak Masam Manis


Bahan-bahan:

350 gm udang sederhana – dipotong hujung dan buang urat hitam, biarkan kulit
3 sudu besar tepung beras
Sedikit serbuk kunyit dan garam
Minyak untuk menggoreng
2 sudu besar bawang putih cincang
1/2 biji bawang Holland – dihiris kasar
1/4 biji cili benggala hijau – dipotong kasar
1/4 biji cili benggala kuning – dipotong kasar
5 biji cili padi merah – dipotong 2
1 batang serai – dihiris nipis
2 sudu besar cili kisar
1 inci halia – dihiris seperti mancis
Sos cili Thai dan sos tiram secukupnya
Garam dan Maggi Cukup Rasa
Air secukupnya
Hirisan daun ketumbar

Cara-cara:

  1. Panaskan minyak. Sementara itu, gaul udang dengan tepung beras, garam dan serbuk kunyit. Kemudian, goreng sekejap sahaja. Angkat dan toskan minyak.
  2. Keluarkan minyak dan tinggalkan dalam 2 sudu besar sahaja.
  3. Tumis halia dan serai hingga harum, kemudian tumis bawang putih hingga perang.
  4. Masukkan cili kisar dan tumis hingga pecah minyak.
  5. Kemudian, masukkan sos cili Thai, sos tiram, lada benggala hijau dan kuning, bawang Holland dan air. Kacau rata dan biarkan mendidih.
  6. Masukkan garam dan MCR, kacau rata kemudian masukkan udang goreng. Kacau rata hingga agak pekat dan tutup api.
  7. Taburkan hirisan daun ketumbar semasa menghidang.

No comments: