Bahan-bahan:
350 gm udang sederhana – dipotong hujung dan buang urat hitam, biarkan kulit
3 sudu besar tepung beras
Sedikit serbuk kunyit dan garam
Minyak untuk menggoreng
2 sudu besar bawang putih cincang
1/2 biji bawang Holland – dihiris kasar
1/4 biji cili benggala hijau – dipotong kasar
1/4 biji cili benggala kuning – dipotong kasar
5 biji cili padi merah – dipotong 2
1 batang serai – dihiris nipis
2 sudu besar cili kisar
1 inci halia – dihiris seperti mancis
Sos cili Thai dan sos tiram secukupnya
Garam dan Maggi Cukup Rasa
Air secukupnya
Hirisan daun ketumbar
Cara-cara:
- Panaskan minyak. Sementara itu, gaul udang dengan tepung beras, garam dan serbuk kunyit. Kemudian, goreng sekejap sahaja. Angkat dan toskan minyak.
- Keluarkan minyak dan tinggalkan dalam 2 sudu besar sahaja.
- Tumis halia dan serai hingga harum, kemudian tumis bawang putih hingga perang.
- Masukkan cili kisar dan tumis hingga pecah minyak.
- Kemudian, masukkan sos cili Thai, sos tiram, lada benggala hijau dan kuning, bawang Holland dan air. Kacau rata dan biarkan mendidih.
- Masukkan garam dan MCR, kacau rata kemudian masukkan udang goreng. Kacau rata hingga agak pekat dan tutup api.
- Taburkan hirisan daun ketumbar semasa menghidang.
No comments:
Post a Comment