Tuesday, July 3, 2018

Menu 4 Jun 2018

Kuay Teow Goreng Udang


Bahan-bahan:

1 peket besar kuay teow halus Cap Kunci – dibilas dan ditoskan
2 pokok kucai – dipotong 6 cm panjang
2 biji telur
8 ekor udang besar
3 ulas bawang putih*
2 sudu besar udang kering* – direndam dan ditoskan
4 sudu besar cili kisar
2 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tiram
Kicap manis + masin secukup rasa
Sedikit Maggi Cukup Rasa
3 sudu besar minyak masak

Cara-cara:

  1. Panaskan minyak. Sementara itu, tumbuk bahan bertanda *.
  2. Tumis bahan tumbuk hingga harum dan masukkan cili kisar, sos cili dan sos tiram. Tumis hingga pecah minyak.
  3. Masukkan udang dan tumis beberapa minit.
  4. Masukkan kuay teow dan kucai. Gaul rata dan goreng beberapa minit.
  5. Masukkan kicap, MCR dan kacau rata. Ketepikan kuay teow ke bahagian tepi kuali dan masukkan telur. Kacau sedikit hingga kental kemudian gaulkan sekali dengan kuay teow supaya rata. Goreng beberapa minit lagi dan tutup api.

No comments: