Daging Masak Hitam
Sumber: Facebook
Olahan: mrskojiwami
Bahan-bahan:
700 gm daging lembu
2 batang serai – diketuk
1 biji bawang besar – dihiris nipis
1 biji tomato – dipotong kecil
1 sudu besar cuka
5 tangkai daun kari – dilurutkan
1/2 peket serbuk kari daging
Kicap manis dan kicap masin secukup rasa
Garam dan Maggi Cukup Rasa secukup rasa
Air secukupnya untuk merebus daging
3/4 cawan minyak masak
Bahan-bahan A:
1 batang kulit kayu manis – dipatah-patahkan
3 biji buah pelaga
3 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
2 biji buah keras
1 sudu besar lada hitam
Bahan-bahan B:
Segenggam cili kering – dipotong dan direbus
2 biji bawang besar – dipotong kecil
5 ulas bawang putih
2 inci halia – dipotong kecil
Air secukupnya
Cara-cara:
- Rebus daging dengan air hingga empuk. Buang buih-buih keruh yang terdapat di permukaan air rebusan. Keluarkan daging dan biarkan sejuk seketika. Air rebusan jangan dibuang.
- Hiris daging melawan urat ikut ketebalan yang disukai. Ketepikan.
- Panaskan kuali (tanpa minyak) dan sangai (goreng) bahan-bahan A hingga harum dan kering. Angkat dan biarkan sejuk. Kemudian, kisar kering hingga halus. Ketepikan.
- Kisar bahan-bahan B hingga halus dan ketepikan.
- Panaskan minyak. Tumis serai dan bawang besar yang dihiris hingga layu dan perang.
- Kemudian, masukkan bahan B dan tumis hingga harum. Masukkan pula bahan B, tomato, serbuk kari dan daun kari dan tumis lagi hingga pecah minyak sambil dikacau sekali-sekala di atas api sederhana.
- Masukkan daging, kicap manis dan masin, cuka dan air rebusan hingga menutupi paras daging. Kacau rata, biarkan mendidih sambil dikacau sekali-sekala.
- Setelah kuah semakin pekat, masukkan garam dan Maggi Cukup Rasa. Perisakan dan setelah kuah mendidih, tutup api. Jika suka kering, tambah masa memasak.
Ikan Selar Sambal Cili Padi
Bahan-bahan:
2 ekor ikan selar – dikelar
Serbuk kunyit dan garam
Minyak untuk menggoreng
Bahan-bahan dikisar kasar tanpa air:
Segenggam cili padi merah dan hijau
7 ulas bawang putih
2 biji bawang besar – dipotong kasar
Bahan-bahan lain:
Garam dan Maggi Cukup Rasa secukup rasa
Cara-cara:
- Panaskan minyak. Sementara itu, gaul ikan dengan serbuk kunyit dan garam. Goreng hingga garing. Angkat dan letakkan di dalam pinggan hidangan.
- Keluarkan minyak dan tinggalkan lebih kurang 3/4 cawan. Tumis bahan kisar, garam dan MCR di atas api sederhana hingga pecah minyak.
- Setelah kesemuanya layu, skimkan minyak dan tuangkan ke atas ikan goreng.
No comments:
Post a Comment