Thursday, July 5, 2018

Menu 6 Jun 2018


Daging Masak Hitam

Sumber: Facebook

Olahan: mrskojiwami

Bahan-bahan:

700 gm daging lembu
2 batang serai – diketuk
1 biji bawang besar – dihiris nipis
1 biji tomato – dipotong kecil
1 sudu besar cuka
5 tangkai daun kari – dilurutkan
1/2 peket serbuk kari daging
Kicap manis dan kicap masin secukup rasa
Garam dan Maggi Cukup Rasa secukup rasa
Air secukupnya untuk merebus daging
3/4 cawan minyak masak

Bahan-bahan A:

1 batang kulit kayu manis – dipatah-patahkan
3 biji buah pelaga
3 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
2 biji buah keras
1 sudu besar lada hitam

Bahan-bahan B:

Segenggam cili kering – dipotong dan direbus
2 biji bawang besar – dipotong kecil
5 ulas bawang putih
2 inci halia – dipotong kecil
Air secukupnya

Cara-cara:

  1. Rebus daging dengan air hingga empuk. Buang buih-buih keruh yang terdapat di permukaan air rebusan. Keluarkan daging dan biarkan sejuk seketika. Air rebusan jangan dibuang.
  2. Hiris daging melawan urat ikut ketebalan yang disukai. Ketepikan.
  3. Panaskan kuali (tanpa minyak) dan sangai (goreng) bahan-bahan A hingga harum dan kering. Angkat dan biarkan sejuk. Kemudian, kisar kering hingga halus. Ketepikan.
  4. Kisar bahan-bahan B hingga halus dan ketepikan.
  5. Panaskan minyak. Tumis serai dan bawang besar yang dihiris hingga layu dan perang.
  6. Kemudian, masukkan bahan B dan tumis hingga harum. Masukkan pula bahan B, tomato, serbuk kari dan daun kari dan tumis lagi hingga pecah minyak sambil dikacau sekali-sekala di atas api sederhana.
  7. Masukkan daging, kicap manis dan masin, cuka dan air rebusan hingga menutupi paras daging. Kacau rata, biarkan mendidih sambil dikacau sekali-sekala.
  8. Setelah kuah semakin pekat, masukkan garam dan Maggi Cukup Rasa. Perisakan dan setelah kuah mendidih, tutup api. Jika suka kering, tambah masa memasak.

Ikan Selar Sambal Cili Padi

Bahan-bahan:

2 ekor ikan selar – dikelar
Serbuk kunyit dan garam
Minyak untuk menggoreng

Bahan-bahan dikisar kasar tanpa air:

Segenggam cili padi merah dan hijau
7 ulas bawang putih
2 biji bawang besar – dipotong kasar

Bahan-bahan lain:

Garam dan Maggi Cukup Rasa secukup rasa

Cara-cara:
  1. Panaskan minyak. Sementara itu, gaul ikan dengan serbuk kunyit dan garam. Goreng hingga garing. Angkat dan letakkan di dalam pinggan hidangan.
  2. Keluarkan minyak dan tinggalkan lebih kurang 3/4 cawan. Tumis bahan kisar, garam dan MCR di atas api sederhana hingga pecah minyak.
  3. Setelah kesemuanya layu, skimkan minyak dan tuangkan ke atas ikan goreng.

No comments: