Friday, July 6, 2018

Menu 28 Jun 2018


Sandwich Sardin

Bahan-bahan:

1 bungkus roti putih Gardenia – dibahagi 2
Marjerin Planta secukupnya
Hirisan timun Jepun secukupnya

Bahan-bahan inti:

1 tin sardin cap Ayam
1 biji bawang besar – dicincang kasar
2 ulas bawang putih – dicincang kasar
1/4 cawan air
1 biji limau kasturi – diambil jusnya
Garam secukup rasa (jika perlu)
Sedikit minyak masak

Cara-cara:

  1. Panaskan minyak dan tumis bawang besar dan bawang putih hingga layu.
  2. Masukkan sardin, air, jus limau dan garam. Masak hingga pekat.
  3. Hancurkan isi sardin menggunakan garpu hingga lumat.
  4. Sapu separuh bahagian roti dengan marjerin.
  5. Ambil sesudu (atau lebih) inti dan sapukan rata di atas roti tadi. Susun hirisan timun dan letakkan roti yang tidak sapu marjerin di atasnya.
  6. Potong ikut suka dan hidangkan.




Telur Mata Masak Kicap

Bahan-bahan:

3 biji telur – digoreng
1/2 biji bawang besar – dihiris bulat
1 biji cili merah – dihiris serong
2 biji bawang merah – dihiris nipis
1 ulas bawang putih – dihiris nipis
Sedikit pes halia
2 sudu besar cili kisar
1 sudu besar sos tiram
Kicap secukupnya
1 sudu besar minyak masak
Air secukupnya
1/4 sudu kecil pes asam jawa
Garam secukup rasa (jika perlu)

Cara-cara:

  1. Panaskan minyak dan tumis bawang merah, bawang putih dan pes halia hingga harum.
  2. Masukkan cili kisar dan tumis sebentar.
  3. Masukkan sos tiram dan kicap. Tumis lagi hingga pecah minyak.
  4. Masukkan air, bawang besar, cili merah, pes asam jawa dan garam. Kacau dan biarkan mendidih dan memekat.
  5. Tuangkan ke atas telur yang digoreng.


Sayur Campur Goreng Taucu

Bahan-bahan:

5 urat kacang panjang – dipotong serong 6 cm
1/4 biji lobak merah – dihiris mancis 6 cm
1/4 biji lobak putih – dihiris mancis 6 cm
3 ulas bawang putih – dicincang kasar
1 biji bawang merah – dihiris
1 sudu besar taucu kasar
Sedikit sos tiram, garam secukup rasa
Sedikit air
1/2 sudu teh minyak bijan + 1/2 sudu besar minyak masak
1 biji cili merah – dihiris serong

Cara-cara:
  1. Panaskan minyak dan tumis bawang putih dan bawang merah hingga layu.
  2. Masukkan taucu dan sos tiram dan tumis lagi.
  3. Masukkan sayur-sayuran, cili merah dan air. Besarkan api dan kacau rata hingga sayur masak tetapi masih rangup.

No comments: