Bahan-bahan:
2 biji (sederhana) ubi keledek putih – dipotong kiub
Tepung gandum secukupnya
2 sudu besar gula
1/4 cawan air
Minyak untuk menggoreng
Cara-cara:
- Rebus ubi keledek dengan paras air menutupi keseluruhan ubi hingga empuk. Angkat dan biarkan sejuk seketika.
- Lenyek ubi menggunakan pelenyek atau garpu hingga hancur.
- Masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil menguli hingga mendapat adunan yang boleh dibentuk.
- Bentukkan menjadi gegelang dan susun di atas dulang yang ditabur sedikit tepung. Buat sehingga habis.
- Panaskan minyak agak banyak dan goreng kuih hingga kuning keemasan. Angkat dan toskan minyaknya.
- Di dalam kuali berasingan, panaskan air dan gula hingga berbuih sambil dikacau selalu.
- Masukkan kuih dan gaul rata, tutup api dan teruskan menggaul hingga air gula bertukar menjadi seperti kepingan putih. Angkat dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment