Tuesday, July 3, 2018

Menu 31 Mei 2018

Kuih Keria/Gelang


Bahan-bahan:

2 biji (sederhana) ubi keledek putih – dipotong kiub
Tepung gandum secukupnya
2 sudu besar gula
1/4 cawan air
Minyak untuk menggoreng

Cara-cara:

  1. Rebus ubi keledek dengan paras air menutupi keseluruhan ubi hingga empuk. Angkat dan biarkan sejuk seketika.
  2. Lenyek ubi menggunakan pelenyek atau garpu hingga hancur.
  3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil menguli hingga mendapat adunan yang boleh dibentuk.
  4. Bentukkan menjadi gegelang dan susun di atas dulang yang ditabur sedikit tepung. Buat sehingga habis.
  5. Panaskan minyak agak banyak dan goreng kuih hingga kuning keemasan. Angkat dan toskan minyaknya.
  6. Di dalam kuali berasingan, panaskan air dan gula hingga berbuih sambil dikacau selalu.
  7. Masukkan kuih dan gaul rata, tutup api dan teruskan menggaul hingga air gula bertukar menjadi seperti kepingan putih. Angkat dan hidangkan.

No comments: