Thursday, July 12, 2018

Menu 10 Julai 2018

Gulai Taucu Ikan Kembung


Bahan-bahan:

3 ekor ikan kembung – dikelar
Sedikit serbuk kunyit dan garam
Minyak untuk menggoreng
2 biji bawang merah – dihiris nipis
2 ulas bawang putih – dihiris nipis
1 inci halia – dihiris mancis
1 sudu besar taucu (biji)
1/2 sudu besar kicap Tamin
1/2 inci belacan bakar
1/2 sudu kecil pes asam jawa Adabi
Air secukupnya
1/2 biji bawang besar – dihiris bulat
2 biji cili hijau – dibelah 2 tanpa putus
Garam secukup rasa (jika perlu)

Cara-cara:

  1. Panaskan minyak. Sementara itu, gaul ikan dengan serbuk kunyit dan garam hingga rata kemudian goreng hingga garing. Angkat, toskan minyak dan ketepikan.
  2. Keluarkan minyak dan tinggalkan dalam 1 sudu besar sahaja. Kemudian, tumis bawang merah, bawang putih dan halia hingga harum.
  3. Masukkan taucu dan kicap. Kacau rata. Sementara itu, bancuh belacan dan asam jawa bersama sedikit air. Ketepikan.
  4. Masukkan air secukupnya (lebih kurang 2 cawan atau lebih). Masukkan juga bancuhan asam jawa. Kacau dan biarkan mendidih.
  5. Masukkan ikan goreng, bawang besar dan cili hijau. Setelah mendidih, masukkan garam jika perlu. Masak hingga mendidih dan tutup api.




Ikan Bawal Masak 3 Rasa

Bahan-bahan:

2 ekor ikan bawal
Sedikit serbuk kunyit dan garam
3 sudu besar tepung jagung + sedikit air
Minyak untuk menggoreng
3 ulas bawang putih – dicincang halus
1/2 biji bawang Holland – dicincang halus
1 sudu besar pes halia
3 sudu besar pes bawang besar
6 sudu besar cili kisar
2 sudu besar sos cili Life
1 sudu besar sos cili Thai Maggi
1 sudu besar sos tiram Kimball
Air secukupnya
1 batang serai (bahagian putih sahaja) – dihiris nipis
1 ketul akar ketumbar – dibasuh bersih
1/4 biji lobak merah – dipotong dadu
1/4 biji lada benggala kuning – dipotong dadu
1/2 biji epal hijau – dipotong dadu
5 biji cili padi hijau – dihiris nipis
1 kuntum bunga kantan – dihiris nipis
1 pokok daun ketumbar – dicincang kasar
Garam dan Maggi Cukup Rasa

Cara-cara:
  1. Panaskan minyak. Sementara itu, gaul ikan dengan serbuk kunyit, garam dan campuran tepung jagung. Kemudian, goreng hingga garing. Angkat, toskan dan letakkan di dalam pinggan hidangan.
  2. Keluarkan minyak dan tinggalkan dalam 5 sudu besar sahaja.
  3. Tumis serai, bawang putih dan bawang Holland hingga wangi dan layu.
  4. Masukkan pes halia, pes bawang besar dan cili kisar dan tumis lagi hingga pecah minyak.
  5. Masukkan sos tiram, sos cili dan sos cili Thai. Tumis lagi hingga mendidih.
  6. Masukkan lobak merah, lada benggala, epal hijau, cili padi, bunga kantan dan akar ketumbar. Kacau rata beberapa minit.
  7. Masukkan air, garam dan MCR. Masak hingga agak pekat kemudian tutup api.
  8. Curahkan ke atas ikan dan taburkan daun ketumbar.




Sup Lobak Putih

Bahan-bahan:

1/4 biji lobak putih – dihiris ikut suka
3 ulas bawang putih – diketuk
1 biji bawang merah – dihiris nipis
1 ketul akar ketumbar – dibasuh bersih
1 pokok daun ketumbar – dihiris nipis
Sedikit minyak masak
Air secukupnya
Garam dan MCR

Cara-cara:
  1. Panaskan minyak dan tumis bawang putih, bawang merah dan akar ketumbar hingga harum.
  2. Masukkan air dan lobak putih. Masak hingga mendidih dan empuk.
  3. Masukkan garam dan MCR. Setelah mendidih, tutup api.
  4. Taburkan daun ketumbar ketika menghidang.

No comments: