Thursday, July 12, 2018

Menu 9 Julai 2018

Dalca Sayuran Tumis Darat




Bahan-bahan:

Beberapa ketul kaki dan leher ayam – dipotong kecil
1 biji kentang – dipotong kiub
1 biji terung panjang – dipotong jejari
1/2 biji lobak merah – dipotong jejari
4 urat kacang panjang – dipotong 5 cm panjang
1 biji tomato – dipotong 6 berbaji
1 tangkai cili hijau – dibelah 2 tanpa putus
3 sudu besar kacang dal – direndam semalaman
5 cawan air
1 1/2 peket serbuk kari ikan Baba’s
3/4 kotak santan Ayam’s Brand
1/2 sudu teh pes asam jawa Adabi
Garam dan Maggi Cukup Rasa secukup rasa
1 pokok daun ketumbar – dicincang kasar, akar dibasuh bersih

Bahan-bahan tumis:

1 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
4 tangkai daun kari – dilurutkan
4 tangkai cili kering – dipotong 4 cm panjang
3 biji bawang merah – dihiris nipis
3 ulas bawang putih – dihiris nipis
1 inci halia – dihiris mancis
2 sudu besar marjerin Planta
3 sudu besar minyak masak

Cara-cara:

  1. Rebus kacang dal bersama air hingga kembang dan empuk. Tambah air jika perlu (agak-agak). Setelah empuk, masukkan ketulan ayam dan kentang dan rebus lagi hingga empuk.
  2. Setelah kentang lembut, masukkan lobak merah, akar ketumbar dan serbuk kari. Kacau rata dan biarkan hingga lobak merah lembut.
  3. Masukkan kacang panjang, terung, tomato, santan, pes asam jawa, cili hijau, garam dan MCR. Kacau rata.
  4. Sementara itu, di dalam kuali berasingan, panaskan marjerin dan minyak. Kemudian, tumis bahan-bahan tumis hingga agak garing.
  5. Setelah sayur-sayuran lembut, tuangkan bahan tumis ke dalam periuk. Kacau rata dan sesuaikan rasa.
  6. Tutup api dan taburkan hirisan daun ketumbar. Kacau sedikit dan hidangkan.

No comments: