Friday, July 6, 2018

Menu 5 Julai 2018



Nasi Lemak Pandan

Bahan-bahan:

5 cawan beras – dibilas bersih
5 cawan air
1 cawan santan pekat
1 sudu besar minyak kelapa
5 inci halia – dihiris kasar
3 biji bawang merah – dihiris nipis
1 batang serai – diketuk
3 helai daun pandan – disimpul
1 sudu kecil pes pandan
Garam secukup rasa

Cara-cara:

  1. Satukan kesemua bahan di dalam rice cooker dan masak seperti biasa.
  2. Setelah masak, gemburkan nasi dan biarkan di dalam rice cooker selama 5 minit sebelum dihidangkan.

Sambal Tumis Udang dan Petai

Bahan-bahan:

300 gm udang sederhana – dibuang urat
1 cawan petai yang dikupas
1 biji bawang besar – dihiris kasar
1 biji bawang besar – dihiris nipis
2 sudu besar sos tiram
1 keping asam gelugur
2 ketul kecil gula Melaka
Garam dan Maggi Cukup Rasa
3/4 cawan minyak masak
1/4 cawan air (atau lebih)

Bahan-bahan dikisar halus:

2 cawan cili kering – dipotong dan direbus
2 biji bawang besar – dipotong
5 ulas bawang putih – dipotong
2 inci belacan – dibakar
Air secukupnya

Cara-cara:
  1. Panaskan minyak dan tumis hirisan nipis bawang besar hingga layu dan perang.
  2. Masukkan cili kisar dan tumis hingga mendidih. Kemudian, masukkan gula Melaka dan sos tiram. Tumis lagi hingga pecah minyak.
  3. Masukkan petai dan asam gelugur. Masak hingga petai agak lembut.
  4. Masukkan udang dan hirisan kasar bawang besar. Kacau rata, masukkan air jika perlu. Kacau rata dan biarkan mendidih.
  5. Akhir sekali, masukkan garam dan MCR. Sesuaikan rasa dan setelah mendidih, tutup api.

No comments: