Bihun Sup
Sumber: Sherry
Olahan: mrskojiwami
Bahan-bahan sup:
Segenggam ikan bilis yang dikupas – dibasuh bersih
8 ketul kaki ayam – dibersihkan
1 peket bebola ikan
2 ketul kiub ikan bilis
Maggi Cukup Rasa secukupnya
Air untuk merebus secukupnya
5 biji bawang merah – dihiris
3 ulas bawang putih dihiris
2 sudu besar minyak
Bahan-bahan sampingan:
2 pokok sawi – diasingkan batang dan daun, dipotong kecil
Bawang goreng
Hirisan daun bawang
Sambal kicap cili
Bihun – dicelur hingga lembut, ditoskan
Kicap cili:
20 biji cili padi hijau
3 ulas bawang putih
1/2 biji jus limau nipis
Kicap masin/manis/pekat secukupnya
Secubit garam
Cara-cara:
- Rebus ikan bilis dan kaki ayam selama 1 jam (tambah air dari semasa ke semasa) supaya keluar rasa manis ikan bilis dan tulang ayam.
- Sementara itu, panaskan minyak dan tumis bawang merah dan bawang putih hingga garing. Tutup api.
- Selepas 1 jam, tuangkan tumisan bawang beserta minyaknya ke dalam air rebusan. Tambahkan kiub ayam dan Maggi Cukup Rasa.
- Semasa mendidih, celurkan sawi bersama batangnya ke dalam air rebusan hingga nampak sedikit layu. Toskan airnya dan letakkan di dalam pinggan.
- Akhir sekali, masukkan bebola ikan dan setelah mendidih, tutup api.
- Untuk membuat sambal kicap, kisar kesemua bahan hingga halus.
- Semasa menghidang, letakkan bihun dahulu, diikuti dengan sawi celur. Tuangkan kuah sup, taburkan daun bawang, bawan goreng dan letakkan sesudu sambal kicap.
No comments:
Post a Comment