Monday, September 22, 2014

Dinner ~ Friday (19.9.2014)

Nasi Goreng Daging

Sumber: Peej Burhan

Olahan: mrskojiwami

Bahan-bahan:
3 cawan nasi putih – digembur
3 sudu besar minyak masak
2 sudu besar Maggi Cukup Rasa
200 g daging – dihiris kecil
10 urat kacang buncis – dihiris nipis serong

Bahan-bahan ditumbuk separuh lumat:
1 biji bawang besar – dipotong kecil
2 biji cili merah
5 biji cili padi
2 ulas bawang putih
2 inci belacan

Cara-cara:
  1. Panaskan minyak. Tumis bahan tumbuk hingga wangi dan masukkan Maggi Cukup Rasa. Kacau rata.
  2. Tumis lagi hingga hampir garing. Masukkan daging dan kacang buncis. Kacau rata.
  3. Masukkan nasi dan gaul hingga rata kesemuanya, lebih kurang 5 minit. Tutup api.



Roti Paung

Sumber: Ourkizuna

Olahan: mrskojiwami








Bahan-bahan:
6 cawan tepung roti high protein
1/4 sudu kecil bread improver (MrsK tambah)
1/4 sudu kecil bread softener (MrsK tambah)
1 1/2 cawan susu segar suam
3/4 cawan gula halus
1 peket (11 g) yis kering
3 biji telur
1/4 cawan mentega – dicairkan

Cara-cara:
  1. Sediakan satu bekas yang besar. Satukan susu, yis dan gula. Kacau sedikit dan biarkan supaya berbuih, lebih kurang 10 minit.
  2. Setelah berbuih, masukkan telur dan mentega. Kacau rata. Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan gunakan senduk kayu untuk mengadunnya.
  3. Setelah sebati, tambahkan tepung/susu jika perlu dan uli menggunakan tangan hingga tidak melekat pada tangan.
  4. Bulatkan dan tutup dengan kain bersih/plastic cling dan perap sehingga naik dua kali ganda, lebih kurang 1 jam. TIPS: MrsK letak bekas doh di atas permukaan periuk nasi yang disetkan pada mode WARM supaya cepat doh naik.
  5. Griskan acuan/loyang dengan mentega cair. Selepas 1 jam, ambil sedikit doh dan bulat-bulatkan (lebih kurang 70 g). Susun jarak-jarak di dalam loyang (jika loyang bulat 9 inci, lebih kurang 8 – 9 biji). Buat sehingga habis. MrsK dapat 2 bekas (lebih kurang 18 biji).
  6. Tutup loyang dengan kain bersih/plastic cling dan perap selama 40 minit (hingga kembang sekali ganda).
  7. Panaskan oven pada suhu 160°C selama 10 minit. Sapukan sedikit susu segar pada permukaan roti dan bakar selama 30 minit.
  8. Setelah masak, keluarkan dari oven. Biarkan selama 5 minit di dalam loyang barulah dikeluarkan, sejukkan di atas redai. Boleh juga dimakan semasa suam. MrsK hidangkan dengan kuah durian.




Kuah Durian

Sumber: mrskojiwami



Bahan-bahan:
10 ketul durian
1/2 kotak santan
1 cawan air
2 helai daun pandan
Secubit garam
1 1/2 keping gula nisan Terengganu/Melaka
2 sudu besar gula putih

Cara-cara:
  1. Masukkan kesemua bahan ke dalam periuk dan panaskan di atas api sederhana. Kacau selalu sehingga pekat.
  2. Tutup api dan sedia dihidangkan.

No comments: