Rendang Ikan Tongkol
For mom
Sumber: mrskojiwami's mother
Bahan-bahan:
2 keping ikan tongkol
1 keping asam keping
1 cawan santan sederhana cair
Garam secukup rasa
1/2 helai daun kunyit – dihiris halus
Bahan-bahan dikisar:
5 tangkai cili kering – dibuang biji dan direndam sebentar
2 ulas bawang putih – dipotong
1/2 biji bawang besar – dipotong
1 batang serai – dipotong
1 inci kunyit hidup – dipotong
1/2 inci lengkuas – dipotong
Cara-cara:
- Satukan kesemua bahan kecuali garam di dalam kuali. Jerang di atas api sederhana.
- Rasa, setelah cukup masak, keluarkan asam keping. Teruskan memasak, tambahkan garam.
- Masak sehingga kuah menjadi pekat dan tutup api.
Ikan Kerisi Masak Berlada
Bahan-bahan:
4 ekor ikan kerisi – dikelar
1 sudu teh serbuk kunyit
1 sudu teh garam
Minyak untuk menggoreng
1 1/2 sudu besar Maggi Cukup Rasa
Bahan-bahan dikisar kering/ditumbuk:
20 biji cili padi – dipotong
1 biji cili merah – dipotong
2 biji bawang besar – dipotong
5 ulas bawang putih – dipotong
Cara-cara:
- Gaul ikan dengan serbuk kunyit dan garam. Panaskan minyak dan goreng ikan hingga sedikit garing. Angkat dan toskan minyak. Letakkan di dalam pinggan hidangan.
- Tinggalkan 4 sudu besar minyak. Tumis bahan kisar hingga terbit minyak dan masukkan Maggi Cukup Rasa. Kacau rata dan tutup api.
- Tuangkan ke atas ikan goreng tadi.
Sambal Tumis Sotong Kembang
Bahan-bahan:
1 ekor sotong kembang – dihiris ikut suka
1/2 biji bawang besar – dihiris bulat
1 keping asam keping
1 sudu besar sos tiram
2 sudu kecil gula perang
Garam secukup rasa
1/4 cawan air
Minyak untuk menumis
Bahan-bahan dikisar halus:
Segenggam cili kering – dipotong dan direndam
1 biji bawang besar – dipotong
2 ulas bawang putih – dipotong
Cara-cara:
- Panaskan 3 sudu besar minyak. Tumis bahan kisar hingga mendidih, masukkan gula perang. Tumis hingga terbit minyak.
- Masukkan sos tiram dan kacau rata beberapa minit. Masukkan sotong, air dan bawang besar. Gaul rata hingga sotong mengecut.
- Tambahkan garam dan setelah mendidih, tutup api.
- Satukan kesemua bahan kecuali garam di dalam kuali. Jerang di atas api sederhana.
- Rasa, setelah cukup masak, keluarkan asam keping. Teruskan memasak, tambahkan garam.
- Masak sehingga kuah menjadi pekat dan tutup api.
Ikan Kerisi Masak Berlada
Bahan-bahan:4 ekor ikan kerisi – dikelar
1 sudu teh serbuk kunyit
1 sudu teh garam
Minyak untuk menggoreng
1 1/2 sudu besar Maggi Cukup Rasa
Bahan-bahan dikisar kering/ditumbuk:
20 biji cili padi – dipotong
1 biji cili merah – dipotong
2 biji bawang besar – dipotong
5 ulas bawang putih – dipotong
Cara-cara:
- Gaul ikan dengan serbuk kunyit dan garam. Panaskan minyak dan goreng ikan hingga sedikit garing. Angkat dan toskan minyak. Letakkan di dalam pinggan hidangan.
- Tinggalkan 4 sudu besar minyak. Tumis bahan kisar hingga terbit minyak dan masukkan Maggi Cukup Rasa. Kacau rata dan tutup api.
- Tuangkan ke atas ikan goreng tadi.
Sambal Tumis Sotong Kembang
Bahan-bahan:
1 ekor sotong kembang – dihiris ikut suka
1/2 biji bawang besar – dihiris bulat
1 keping asam keping
1 sudu besar sos tiram
2 sudu kecil gula perang
Garam secukup rasa
1/4 cawan air
Minyak untuk menumis
Bahan-bahan dikisar halus:
Segenggam cili kering – dipotong dan direndam
1 biji bawang besar – dipotong
2 ulas bawang putih – dipotong
Cara-cara:
- Panaskan 3 sudu besar minyak. Tumis bahan kisar hingga mendidih, masukkan gula perang. Tumis hingga terbit minyak.
- Masukkan sos tiram dan kacau rata beberapa minit. Masukkan sotong, air dan bawang besar. Gaul rata hingga sotong mengecut.
- Tambahkan garam dan setelah mendidih, tutup api.
No comments:
Post a Comment