Tuesday, September 2, 2014

Lunch Saturday 30/8/2014

Rendang Ikan Tongkol

For mom

Sumber: mrskojiwami's mother

Bahan-bahan:
2 keping ikan tongkol
1 keping asam keping
1 cawan santan sederhana cair
Garam secukup rasa
1/2 helai daun kunyit – dihiris halus

Bahan-bahan dikisar:
5 tangkai cili kering – dibuang biji dan direndam sebentar
2 ulas bawang putih – dipotong
1/2 biji bawang besar – dipotong
1 batang serai – dipotong
1 inci kunyit hidup – dipotong
1/2 inci lengkuas – dipotong

Cara-cara:

  1. Satukan kesemua bahan kecuali garam di dalam kuali. Jerang di atas api sederhana.
  2. Rasa, setelah cukup masak, keluarkan asam keping. Teruskan memasak, tambahkan garam.
  3. Masak sehingga kuah menjadi pekat dan tutup api.

Ikan Kerisi Masak Berlada

Bahan-bahan:
4 ekor ikan kerisi – dikelar
1 sudu teh serbuk kunyit
1 sudu teh garam
Minyak untuk menggoreng
1 1/2 sudu besar Maggi Cukup Rasa

Bahan-bahan dikisar kering/ditumbuk:
20 biji cili padi – dipotong
1 biji cili merah – dipotong
2 biji bawang besar – dipotong
5 ulas bawang putih – dipotong

Cara-cara:

  1. Gaul ikan dengan serbuk kunyit dan garam. Panaskan minyak dan goreng ikan hingga sedikit garing. Angkat dan toskan minyak. Letakkan di dalam pinggan hidangan.
  2. Tinggalkan 4 sudu besar minyak. Tumis bahan kisar hingga terbit minyak dan masukkan Maggi Cukup Rasa. Kacau rata dan tutup api.
  3. Tuangkan ke atas ikan goreng tadi.


Sambal Tumis Sotong Kembang

Bahan-bahan:
1 ekor sotong kembang – dihiris ikut suka
1/2 biji bawang besar – dihiris bulat
1 keping asam keping
1 sudu besar sos tiram
2 sudu kecil gula perang
Garam secukup rasa
1/4 cawan air
Minyak untuk menumis

Bahan-bahan dikisar halus:
Segenggam cili kering – dipotong dan direndam
1 biji bawang besar – dipotong
2 ulas bawang putih – dipotong

Cara-cara:
  1. Panaskan 3 sudu besar minyak. Tumis bahan kisar hingga mendidih, masukkan gula perang. Tumis hingga terbit minyak.
  2. Masukkan sos tiram dan kacau rata beberapa minit. Masukkan sotong, air dan bawang besar. Gaul rata hingga sotong mengecut.
  3. Tambahkan garam dan setelah mendidih, tutup api.

No comments: