Kek Mentega Tiga Rasa
Sumber: taste.com.au
Olahan: mrskojiwami
Bahan-bahan:
250 g mentega Anchor – dilembutkan
1 cawan gula kastor
2 sudu teh esen vanila
2 1/2 cawan tepung naik sendiri
2/3 cawan susu segar
3 biji telur
1/2 sudu teh pewarna merah jambu + 1 sudu besar strawberry emulco
1/2 sudu teh pewarna oren + 1 sudu besar Sunquick Orange
1 sudu bear coffee emulco
Cara-cara:
- Panaskan ketuhar 180°C. Sediakan loaf pan bersaiz 8 inci. Sapukan sedikit mentega ke seluruh dalaman acuan dan lapikkan dengan kertas minyak. Ketepikan.
- Dengan menggunakan mixer elektrik, putar mentega, gula kastor dan esen vanila hingga berkrim dengan kelajuan sederhana tinggi hingga ringan dan gebu.
- Tambahkan telur satu per satu, setiap satu dipukul sebati sebelum dimasukkan yang seterusnya.
- Masukkan separuh tepung, putar sebati.
- Masukkan separuh susu, putar sebati.
- Ulang langkah 4 dan 5.
- Tutup mixer. Tuangkan ke dalam acuan dan bakar selama 1 jam. Uji dengan lidi sate, cucuk ke bahagian tengah, sekiranya licin maknanya kek sudah masak.
- Keluarkan dari oven. Biarkan di dalam acuan selama 10 minit sebelum dikeluarkan dan diletakkan di atas redai dan biarkan sejuk.
- Setelah sejuk sepenuhnya, potong dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment