Bihun Goreng Tomyam
Sumber: mrskojiwami
Bahan-bahan:
1/2 peket bihun – direndam hingga lembut, ditoskan
2 biji telur + secubit garam – dipukul
2 ulas bawang putih
1/4 cawan udang kering – direndam sebentar
2 sudu besar cili kisar
1 sudu besar pes tomyam
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos tomato
1 sudu besar kicap pekat
Sedikit air
Garam secukup rasa
4 ekor sotong – dipotong bulat
3 pokok sawi pak choy – dipotong lebar
3 sudu besar minyak
Cara-cara:
- Panaskan minyak, dadarkan telur nipis-nipis hingga masak. Angkat dan ketepikan. Setelah sejuk, gulungkan dan hiris nipis sebagai hiasan.
- Tambahkan sedikit minyak di dalam kuali yang sama. Panaskan. Sementara itu, tumbuk bawang putih dan udang kering hingga lumat.
- Tumis bahan tumbuk hingga wangi dan sedikit garing. Masukkan cili kisar dan tumis sebentar.
- Masukkan pes tomyam, sos tomato, sos tiram, kicap pekat, garam dan air. Kacau rata.
- Setelah mendidih, masukkan sotong, tumis sebentar masukkan pula bihun. Gaul rata dan goreng beberapa minit.
- Masukkan sawi dan kacau rata hingga sedikit layu. Tutup api. Masukkan ke dalam pinggan hidangan dan taburkan hirisan telur dadar.
Bakso My Style
Sumber: Various blogs
Olahan: mrskojiwami
Bahan-bahan:
1 peket suhun – direndam di dalam air panas hingga lembut, ditoskan
3 tangkai daun ketumbar – dihiris nipis
Sedikit bawang goreng
10 biji bebola daging
3 ulas bawang putih – diketuk
1 inci halia – diketuk
1/2 biji bawang besar – dibelah 2
1 sudu besar minyak
3 sudu besar Maggi Cukup Rasa
1 sudu kecil serbuk lada putih
5 cawan air
Bahan-bahan cili kicap:
10 biji cili padi merah
1 sudu kecil cuka
2 sudu besar kicap pekat
1 sudu kecil gula perang
Cara-cara:
- Untuk membuat sup, panaskan minyak di dalam periuk dan tumis bawang putih, halia dan bawang besar hingga wangi dan layu.
- Masukkan air, didihkan, kemudian, masukkan Maggi Cukup Rasa, serbuk lada putih dan bebola daging.
- Tutup api apabila bebola masak.
- Untuk cili kicap, tumbuk cili padi dan gula perang hingga lumat. Campurkan dengan cuka dan kicap pekat. Gaul rata.
- Untuk menghidang, masukkan suhun ke dalam mangkuk. Taburkan daun ketumbar dan bawang goreng. Tuangkan kuah sup secukupnya. Hidangkan dengan cili kicap.
No comments:
Post a Comment