Sambal Tumis Sotong
Sumber: mrskojiwami
Bahan-bahan:
5 ekor sotong sederhana – dihiris bulat
1/2 biji bawang Bombay – dihiris bulat
1 biji tomato ranum – dibelah 8
2 sudu besar sos tiram
2 sudu kecil gula perang
1/4 cawan air
1 cawan cili kisar (cili kering + bawang besar + bawang putih)
1/2 cawan minyak
Garam secukup rasa
Cara-cara:
- Panaskan minyak. Tumis cili kisar dan tomato hingga mendidih. Masukkan gula perang dan tumis lagi hingga nampak berkilat. Masukkan sos tiram dan tumis lagi hingga terbit minyak.
- Masukkan sotong, bawang Bombay, garam dan air. Kacau rata dalam 7 – 8 minit hingga mendidih dan tutup api. Sotong tidak boleh dimasak terlalu lama untuk elakkan menjadi liat.
- Sedia dihidangkan.
Gulai Sardin Dalam Tin
Bahan-bahan:
1 tin kecil sardin
1 keping asam gelugur
3/4 cawan santan
1/4 cawan air
2 sudu besar Rempah Gulai Cap Bunga Rose
1 sudu kecil Rempah Masak Cap Bunga Rose
3 biji bawang merah – dihiris
2 ulas bawang putih – dihiris
1 hirisan halia – dihiris halus
4 sudu besar minyak
1 biji kentang – dipotong dadu
Garam secukup rasa
1/4 keping kecil gula nisan Terengganu
Cara-cara:
- Panaskan minyak. Tumis bawang merah, bawang putih dan halia hingga wangi.
- Masukkan air dan kentang. Kacau rata dan tutup periuk selama 10 minit supaya kentang empuk.
- Kemudian, tuangkan santan, kacau rata. Masukkan rempah gulai dan rempah masak. Kacau rata, perlahankan api dan biarkan mendidih.
- Kemudian, masukkan sardin bersama kuahnya, garam dan gula nisan. Kacau rata perlahan-lahan hingga gula cair. Setelah kuah mendidih, tutup api dan sedia dihidangkan.
Asparagus dan Kacang Buncis Goreng
Sumber: mrskojiwami
Bahan-bahan:
1 ikat asparagus – dipotong serong 4 cm panjang
1/2 ikat kacang buncis – dipotong serong 4 cm panjang
10 ekor udang – dibuang kepada dan kulit kecuali ekor
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar minyak
1 sudu kecil Maggi Cukup Rasa
1/2 cawan air
Bahan-bahan ditumbuk:
1 biji cili merah – dipotong
3 ulas bawang putih – dipotong
2 sudu besar udang kering – direndam sebentar
Cara-cara:
- Panaskan minyak. Tumis bahan tumbuk hingga hampir garing.
- Masukkan sos tiram dan tumis lagi.
- Masukkan asparagus, kacang buncis, udang, air dan Maggi Cukup Rasa. Besarkan api dan tumis cepat-cepat dan kacau rata lebih kurang 5 minit. Tutup api dan sedia dihidangkan.
No comments:
Post a Comment