Thursday, September 18, 2014

Lunch ~ Wednesday 17.9.2014

Sambal Tumis Sotong

Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan:
5 ekor sotong sederhana – dihiris bulat
1/2 biji bawang Bombay – dihiris bulat
1 biji tomato ranum – dibelah 8
2 sudu besar sos tiram
2 sudu kecil gula perang
1/4 cawan air
1 cawan cili kisar (cili kering + bawang besar + bawang putih)
1/2 cawan minyak
Garam secukup rasa

Cara-cara:
  1. Panaskan minyak. Tumis cili kisar dan tomato hingga mendidih. Masukkan gula perang dan tumis lagi hingga nampak berkilat. Masukkan sos tiram dan tumis lagi hingga terbit minyak.
  2. Masukkan sotong, bawang Bombay, garam dan air. Kacau rata dalam 7 – 8 minit hingga mendidih dan tutup api. Sotong tidak boleh dimasak terlalu lama untuk elakkan menjadi liat.
  3. Sedia dihidangkan.


Gulai Sardin Dalam Tin



Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan:
1 tin kecil sardin
1 keping asam gelugur
3/4 cawan santan
1/4 cawan air
2 sudu besar Rempah Gulai Cap Bunga Rose
1 sudu kecil Rempah Masak Cap Bunga Rose
3 biji bawang merah – dihiris
2 ulas bawang putih – dihiris
1 hirisan halia – dihiris halus
4 sudu besar minyak
1 biji kentang – dipotong dadu
Garam secukup rasa
1/4 keping kecil gula nisan Terengganu

Cara-cara:
  1. Panaskan minyak. Tumis bawang merah, bawang putih dan halia hingga wangi.
  2. Masukkan air dan kentang. Kacau rata dan tutup periuk selama 10 minit supaya kentang empuk.
  3. Kemudian, tuangkan santan, kacau rata. Masukkan rempah gulai dan rempah masak. Kacau rata, perlahankan api dan biarkan mendidih.
  4. Kemudian, masukkan sardin bersama kuahnya, garam dan gula nisan. Kacau rata perlahan-lahan hingga gula cair. Setelah kuah mendidih, tutup api dan sedia dihidangkan.


Asparagus dan Kacang Buncis Goreng

Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan:
1 ikat asparagus – dipotong serong 4 cm panjang
1/2 ikat kacang buncis – dipotong serong 4 cm panjang
10 ekor udang – dibuang kepada dan kulit kecuali ekor
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar minyak
1 sudu kecil Maggi Cukup Rasa
1/2 cawan air

Bahan-bahan ditumbuk:
1 biji cili merah – dipotong
3 ulas bawang putih – dipotong
2 sudu besar udang kering – direndam sebentar

Cara-cara:
  1. Panaskan minyak. Tumis bahan tumbuk hingga hampir garing.
  2. Masukkan sos tiram dan tumis lagi.
  3. Masukkan asparagus, kacang buncis, udang, air dan Maggi Cukup Rasa. Besarkan api dan tumis cepat-cepat dan kacau rata lebih kurang 5 minit. Tutup api dan sedia dihidangkan.

No comments: