Nasi Ketumbar
Olahan: mrskojiwami
Bahan-bahan:
3 cawan beras basmathi + 1 cawan beras biasa – dibasuh bersih, direndam 2 jam, ditoskan
1/2 buku mentega + 1 sudu besar minyak
1 batang serai – diketuk
2 helai daun pandan – disimpul
5 cawan air
1/2 cawan susu cair
4 sudu kecil Maggi Cukup Rasa (secukup rasa)
1 sudu kecil pewarna hijau epal
Bahan-bahan dikisar:
2 pokok daun ketumbar beserta akarnya – dibasuh bersih, dipotong
4 ulas bawang putih – dipotong
1 biji bawang besar – dipotong
2 inci halia – dipotong
Air secukupnya
Cara-cara:
- Panaskan rice cooker. Masukkan mentega dan minyak dan biarkan cair.
- Setelah cair, masukkan bahan kisar, serai dan daun pandan. Kacau dan tutup periuk supaya mendidih.
- Kacau sekali-sekala sehingga terbit minyak.
- Masukkan beras dan gaul rata hingga bersalut kesemuanya.
- Masukkan air, susu cair dan Maggi Cukup Rasa. Gaul rata, tutup rice cooker dan setkan masak seperti biasa.
- Setelah nasi hampir kering, titiskan pewarna hijau secara rawak. Tutup dan biarkan nasi masak sepenuhnya.
- Setelah masak, gemburkan nasi perlahan-lahan menggunakan chopsticks. Tutup sekali lagi selama 5 minit barulah dihidangkan.
Kurma Ayam Kampung
Sumber: mrskojiwami
Bahan-bahan:
7 ketul ayam kampung
1 batang serai – diketuk
1 tangkai daun kari – daun sahaja
1 biji cili hijau – dibelah 2 tanpa putus
1/2 biji bawang besar – dipotong 2
1 biji kentang – dipotong 6
1 peket rempah kurma + sedikit air untuk dijadikan pes
1 sudu besar kerisik
1 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga
3 biji bawang merah – dihiris
2 ulas bawang putih – dihiris
1 inci halia – dihiris halus
1 sudu besar minyak sapi + 2 sudu besar minyak
1/2 kotak santan + 1/2 cawan air
1 sudu besar air asam jawa
Garam secukup rasa
Cara-cara:
- Panaskan campuran minyak sapi. Setelah cair, tumis kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelaga hingga harum.
- Masukkan bawang merah, bawang putih, serai, daun kari dan halia. Tumis lagi hingga layu.
- Masukkan pes kurma dan kerisik. Tumis sehingga terbit minyak.
- Masukkan ayam dan kentang. Gaul rata. Masukkan campuran santan, gaul rata. Perlahankan api dan tutup periuk supaya kentang cepat empuk.
- Kacau sekali-sekala. Setelah kentang empuk dan kuah sedikit pekat, masukkan cili hijau, bawang besar, air asam jawa dan garam. Kacau hingga mesra dan tutup api.
Salad Timun
Sumber: mrskojiwami
Bahan-bahan:
1 biji timun Jepun – dihiris bulat 1/2 cm tebal
1/2 biji bawang besar – dihiris nipis
10 biji tomato ceri – dibelah 2
1 sudu besar sos cili
1 sudu besar kicap masin
Cara-cara:
- Susun timun, bawang dan tomato di dalam piring. Tuangkan sos dan kicap. Sedia dihidangkan.
Ayam Masak Cili Padi
Sumber: mrskojiwami
Bahan-bahan:
4 ketul ayam
1 keping asam keping
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar Maggi Cukup Rasa
2 sudu besar minyak
Bahan-bahan dikisar halus:
1 biji bawang besar – dipotong
6 ulas bawang putih – dipotong
1 inci kunyit hidup
20 biji cili padi – dipotong
1 biji cili merah – dipotong
Air secukupnya
Cara-cara:
- Panaskan minyak. Tumis bahan kisar hingga wangi. Masukkan sos tiram, ayam dan asam keping.
- Perlahankan api, masak sehingga ayam empuk, tambah sedikit air jika perlu.
- Keluarkan asam keping sekiranya sudah cukup masam.
- Masukkan Maggi Cukup Rasa dan masak sehingga kuah sedikit pekat. Tutup api.
No comments:
Post a Comment