Ketam Ala Kam Heong
Sumber: Various blogs
Olahan: mrskojiwami
Bahan-bahan:
3 ekor ketam nipah – dibelah 2, dipotong bahagian hujung sepit dan kaki
3 tangkai daun kari – ambil daunnya sahaja
3 tangkai cili kering – dipotong serong dan direndam sebentar
1/4 biji lada benggala hijau – dipotong kasar
1/4 biji lada benggala kuning – dipotong kasar
1/4 biji lada benggala merah – dipotong kasar
5 ulas bawang putih*
2 sudu besar udang kering* – direndam hingga lembut
2 sudu besar cili kisar (cili kering + bawang besar + bawang putih)
2 sudu besar serbuk kari ikan
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos tomato
2 sudu besar kicap pekat
1 sudu besar tepung jagung
Garam secukup rasa
Air
Minyak
Cara-cara:
- Panaskan 1 cawan minyak. Toskan ketam dan goreng hingga bertukar warna kepada merah. Angkat dan toskan minyaknya. Ketepikan.
- Tinggalkan 1/2 cawan minyak. Sementara itu, tumbuk bahan bertanda * hingga lumat. Tumis bahan tumbuk, cili kering dan daun kari hingga naik baunya.
- Masukkan cili kisar dan tumis lagi. Kemudian, masukkan sos tiram, serbuk kari, sos tomato dan kicap pekat. Tumis hingga terbit minyak.
- Masukkan 1/2 cawan air dan kacau rata. Setelah mendidih, masukkan semula ketam, gaul rata hingga ketam masak.
- Masukkan kesemua lada benggala dan kacau lebih kurang 1 minit. Tambahkan garam, setelah ok, masukkan tepung jagung dan gaul rata hingga kuah kelihatan pekat. Tutup api dan sedia dihidangkan.
Masak Lemak Ikan Rebus dengan Petai
Sumber: mrskojiwami
Bahan-bahan:
2 ekor ikan kembung rebus – dibuang bahagian dalaman
1 batang serai – diketuk
1/2 helai daun kunyit – diracik
1 keping asam keping
1/2 kotak santan
1/4 cawan air
1/4 cawan petai yang dikupas
Garam secukup rasa
Bahan-bahan ditumbuk:
1 biji cili merah – dipotong
1 inci kunyit hidup – dipotong
2 biji bawang merah – dipotong
Cara-cara:
2 ekor ikan kembung rebus – dibuang bahagian dalaman
1 batang serai – diketuk
1/2 helai daun kunyit – diracik
1 keping asam keping
1/2 kotak santan
1/4 cawan air
1/4 cawan petai yang dikupas
Garam secukup rasa
Bahan-bahan ditumbuk:
1 biji cili merah – dipotong
1 inci kunyit hidup – dipotong
2 biji bawang merah – dipotong
Cara-cara:
- Satukan santan, air, asam keping, serai, daun kunyit, petai dan bahan tumbuk di dalam periuk.
- Panaskan periuk, api perlahan. Setelah berwap, masukkan ikan. Kacau selalu perlahan-lahan, hingga naik bau dan berwap. Jangan biarkan mendidih terlalu lama untuk mengelakkan santan berminyak.
- Masukkan garam jika perlu (ikan rebus selalunya sudah sedia masin). Kacau perlahan beberapa minit dan tutup api.
- Sedia dihidangkan.
No comments:
Post a Comment