Sotong Goreng Tepung
Sumber: mrskojiwami
Bahan-bahan:
8 ekor sotong – dihiris bulat setebal 3 cm
5 sudu besar tepung naik sendiri
1 sudu besar tepung ubi
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu kecil Italian Mixed Herbs (dalam botol)
1 sudu kecil Maggi Cukup Rasa
1/4 sudu kecil serbuk kunyit
Air secukupnya (agak-agak separa pekat)
Cara-cara:
- Bancuh kesemua bahan kecuali sotong.
- Panaskan minyak secukupnya. Masukkan sotong ke dalam bancuhan tepung dan gaul rata.
- Masukkan sotong satu per satu dan goreng hingga garing. Angkat dan toskan minyaknya. Buat sehingga habis. Sedia dihidangkan.
Ikan Gerut-gerut Berlada
Sumber: mrskojiwami
Bahan-bahan:
1 ekor ikan gerut-gerut – dikelar
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu kecil garam
Minyak untuk menggoreng
Bahan-bahan dikisar kering:
1 biji cili merah – dipotong
20 biji cili padi – dipotong
1 biji bawang besar – dipotong
5 ulas bawang putih – dipotong
1 sudu besar Maggi Cukup Rasa
Cara-cara:
- Panaskan minyak. Sementara itu, gaul ikan dengan serbuk kunyit dan garam rata-rata. Goreng hingga garing. Angkat dan toskan minyaknya. Letakkan di dalam pinggan hidangan. Ketepikan.
- Tinggalkan 1 senduk minyak dan tumis bahan kisar hingga wangi. Masukkan Maggi Cukup Rasa dan tumis hingga layu. Tutup api dan tuangkan ke atas ikan goreng tadi.
Ikan Gerut-gerut Kukus Limau
Sumber: mrskojiwami
Bahan-bahan:
1 ekor ikan gerut-gerut – dikelar
1 peket cendawan enoki – dipotong hujungnya dan dileraikan
1 batang serai – diketuk
3 tangkai daun ketumbar – diracik
5 ulas bawang putih – diketuk dan dicincang kasar
1 inci halia – dihiris halus
3 biji cili padi – dihiris
1/2 biji limau nipis – diambil jusnya
3/4 sudu besar Maggi Cukup Rasa
1/2 cawan air
Cara-cara:
- Letakkan ikan di dalam non-stick pan. Taburkan cendawan, hirisan halia, bawang putih, serai, cili padi dan Maggi Cukup Rasa. Masukkan juga sedikit ke dalam bahagian perut ikan.
- Tuangkan air dan masak di atas api kecil dan tutup pan.
- Setelah mendidih, buka tutup dan terbalikkan ikan perlahan-lahan. Kemudian, taburkan daun ketumbar dan tuangkan jus limau nipis.
- Tutup pan dan masak selama 3 minit. Tutup api dan sedia dihidangkan.
No comments:
Post a Comment