Nasi Lemak
Sumber: mrskojiwami
Bahan-bahan:
4 cawan beras – dibasuh bersih
3/4 kotak santan
1 sudu kecil garam halus
2 helai daun pandan – disimpul
1 inci halia – dihiris nipis
3 biji bawang merah – dihiris nipis
1 sudu kecil halba
1 1/2 cawan air
Cara-cara:
Satukan kesemua bahan di dalam rice cooker dan masak seperti biasa. Setelah masak, gemburkan nasi dan tutup periuk semula selama 5 minit sebelum dihidangkan.
Hidangan sampingan:
5 biji telur rebus – dibelah 2
Hirisan timun
Tips:
- Untuk mendapatkan telur rebus yang cantik, didihkan air secukupnya di dalam periuk. Setelah mendidih, masukkan 1 sudu kecil soda bicarbonate dan masukkan telur yang telah dicuci bersih ke dalam periuk perlahan-lahan. Rebus selama 15 - 20 minit. Kemudian, buangkan air rebusan dan masukkan air biasa ke dalam periuk. Biarkan selama 10 minit barulah dikupas. Telur lebih mudah dikupas dan cantik.
Sambal Ikan Bilis
Sumber: mrskojiwami
Bahan-bahan:
1 cawan ikan bilis yang dikupas – dibasuh bersih
Minyak untuk menggoreng
2 sudu kecil gula perang
1 sudu besar sos tiram
1 keping asam gelugur
1/2 cawan air
1 biji bawang besar – dihiris kasar
Garam secukup rasa
5 ulas bawang putih – diketuk
Bahan-bahan dikisar:
2 cawan cili kering – dipotong kecil, direbus, dibuang biji
2 biji bawang besar – dipotong
5 ulas bawang putih – dipotong
Air secukupnya
Cara-cara:
- Panaskan minyak. Goreng ikan bilis hingga garing. Angkat dan toskan minyaknya. Ketepikan.
- Tinggalkan lebih kurang 1/2 cawan minyak. Tumis bahan kisar hingga mendidih, masukkan gula perang dan sos tiram. Kacau rata hingga terbit minyak.
- Masukkan air, asam gelugur dan bawang besar. Masak sehingga bawang kelihatan hampir layu.
- Masukkan ikan bilis dan garam. Kacau rata hingga kuah kelihatan pekat. Tutup api.
No comments:
Post a Comment