Thursday, September 11, 2014

Dinner 10/9/14 (Wednesday)

Daging Goreng Cili Padi

Sumber: mrskojiwami


Bahan-bahan:
500 g daging batang pinang – dihiris nipis
1 sudu kecil serbuk kunyit
1/2 sudu kecil garam halus
2 biji kentang (kecil) – dihiris nipis
2 tangkai daun ketumbar – dihiris kasar
2 sudu kecil Maggi Cukup Rasa
1/2 cawan minyak untuk menggoreng

Bahan-bahan dikisar/ditumbuk:
15 biji cili padi
5 ulas bawang putih
1 1/2 biji bawang besar

Cara-cara:
  1. Panaskan minyak. Sementara itu, gaul daging dengan serbuk kunyit dan garam halus. Ketepikan.
  2. Goreng kentang hingga garing. Angkat dan ketepikan.
  3. Menggunakan minyak yang sama, goreng daging hingga hampir garing. Angkat dan ketepikan.
  4. Menggunakan minyak yang sama, tumis pula bahan kisar hingga terbit bau dan masukkan Maggi Cukup Rasa. Kacau rata.
  5. Setelah hampir garing, masukkan semula kentang dan daging serta daun ketumbar. Gaul rata sebentar hingga bersalut rata dan tutup api.
  6. Sedia dihidangkan.



Pucuk Labu Masak Lemak Putih

Sumber: mrskojiwami


Bahan-bahan:
1 ikat pucuk labu – dipotong 4 cm panjang
7 ekor udang (dengan kulit)
1 biji bawang merah – dihiris
1 biji cili merah – dihiris serong
1/2 kotak santan
1/4 cawan air
1 sudu kecil Maggi Cukup Rasa
1/2 sudu kecil garam halus

Cara-cara:
  1. Satukan santan, air, garam, Maggi Cukup Rasa dan bawang merah di dalam periuk.
  2. Panaskan periuk. Setelah berwap dan sedikit mendidih, masukkan pucuk labu, udang dan cili merah.
  3. Kacau selalu untuk mengelakkan santan pecah. Setelah hampir mendidih, tutup api dan sedia dihidangkan.

No comments: