Daging Goreng Cili Padi
Sumber: mrskojiwami
Bahan-bahan:
500 g daging batang pinang – dihiris nipis
1 sudu kecil serbuk kunyit
1/2 sudu kecil garam halus
2 biji kentang (kecil) – dihiris nipis
2 tangkai daun ketumbar – dihiris kasar
2 sudu kecil Maggi Cukup Rasa
1/2 cawan minyak untuk menggoreng
Bahan-bahan dikisar/ditumbuk:
15 biji cili padi
5 ulas bawang putih
1 1/2 biji bawang besar
Cara-cara:
- Panaskan minyak. Sementara itu, gaul daging dengan serbuk kunyit dan garam halus. Ketepikan.
- Goreng kentang hingga garing. Angkat dan ketepikan.
- Menggunakan minyak yang sama, goreng daging hingga hampir garing. Angkat dan ketepikan.
- Menggunakan minyak yang sama, tumis pula bahan kisar hingga terbit bau dan masukkan Maggi Cukup Rasa. Kacau rata.
- Setelah hampir garing, masukkan semula kentang dan daging serta daun ketumbar. Gaul rata sebentar hingga bersalut rata dan tutup api.
- Sedia dihidangkan.
Pucuk Labu Masak Lemak Putih
Sumber: mrskojiwami
Bahan-bahan:
1 ikat pucuk labu – dipotong 4 cm panjang
7 ekor udang (dengan kulit)
1 biji bawang merah – dihiris
1 biji cili merah – dihiris serong
1/2 kotak santan
1/4 cawan air
1 sudu kecil Maggi Cukup Rasa
1/2 sudu kecil garam halus
Cara-cara:
- Satukan santan, air, garam, Maggi Cukup Rasa dan bawang merah di dalam periuk.
- Panaskan periuk. Setelah berwap dan sedikit mendidih, masukkan pucuk labu, udang dan cili merah.
- Kacau selalu untuk mengelakkan santan pecah. Setelah hampir mendidih, tutup api dan sedia dihidangkan.
No comments:
Post a Comment