Cucur Udang
Sumber: mrskojiwami
Bahan-bahan:
2 1/2 cawan tepung gandum
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu kecil serbuk kunyit
2 sudu besar Maggi Cukup Rasa
1 cawan air panas
Air biasa secukupnya
15 ekor udang sederhana kecil – dikupas dan dipotong 3
1 biji bawang besar – dihiris nipis
1 biji cili merah – dicincang
Minyak untuk menggoreng
Sos cili sebagai pencicah
Cara-cara:
- Satukan kesemua bahan (kecuali minyak dan sos cili). Bancuh tidak terlalu pekat dan tidak terlalu cair. Lebih elok jika disimpan semalaman di dalam peti sejuk.
- Panaskan minyak. Sudukan bancuhan satu persatu dan goreng hingga kekuning-kuningan. Angkat dan toskan minyaknya. Goreng sehingga habis.
- Hidangkan dengan sos cili.
No comments:
Post a Comment