Cucur Jagung dan Udang
Sumber: mrskojiwami
Bahan-bahan:
2 cawan tepung superfine
1/2 sudu kecil soda bikarbonat
2 sudu besar tepung jagung
2 sudu besar Maggi Cukup Rasa
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
1 tongkol jagung manis – disagat isinya
1 tongkol jagung manis – disagat isinya
12 ekor udang yang dikupas – dipotong kecil
2 tangkai daun ketumbar – dihiris halus
1/2 biji cili merah – dicincang halus
1/2 biji bawang Bombay – dihiris nipis
Air secukupnya
Minyak untuk menggoreng
Cara-cara:
2 tangkai daun ketumbar – dihiris halus
1/2 biji cili merah – dicincang halus
1/2 biji bawang Bombay – dihiris nipis
Air secukupnya
Minyak untuk menggoreng
Cara-cara:
- Satukan kesemua bahan kecuali minyak. Pastikan bancuhan tidak terlalu cair atau terlalu pekat. Simpan di dalam peti sejuk semalaman. Jika hendak terus goreng pun boleh.
- Panaskan minyak. Sudukan bancuhan satu persatu hingga muat kuali. Pastikan api sederhana sahaja. Goreng hingga keperangan dan angkat. Toskan minyaknya.
- Hidangkan dengan sos cili.
No comments:
Post a Comment