Thursday, September 4, 2014

Teatime 31/8/14 (Sunday)

Karipap Inti Ayam

Sumber: Yatie Memories

Olahan: mrskojiwami

Bahan-bahan kulit karipap:
1/2 cawan minyak masak – dipanaskan
2 cawan tepung gandum (agak-agak)
1 sudu besar tepung ubi
1 sudu besar tepung jagung (sepatutnya tepung beras)
1 sudu kecil garam
Air secukupnya

Bahan-bahan inti:
2 biji kentang – didadu kecil
2 keping dada ayam – didadu kecil
1 biji bawang besar – didadu kecil
3 tangkai daun ketumbar – dihiris halus
1 tangkai daun kari – daun sahaja
1 peket rempah kari ayam + sedikit air – dijadikan pes
1 sudu besar Maggi Cukup Rasa
2 sudu kecil gula perang
2 sudu besar minyak
Air secukupnya

Bahan-bahan ditumbuk lumat:
3 ulas bawang putih
1/4 cawan udang kering – direndam sebentar





Cara-cara:

  1. Inti: Panaskan minyak. Tumis bahan tumbuk hingga wangi dan sedikit garing. Masukkan pula pes kari dan daun kari. Tumis lagi.
  2. Masukkan gula perang, tumis rata. Masukkan kentang, ayam, daun ketumbar dan air (menutupi paras kentang). Kacau rata, perlahankan api dan masak hingga kentang empuk.
  3. Masukkan Maggi Cukup Rasa dan teruskan memasak hingga pekat dan hampir kering. Tutup api, ketepikan supaya sejuk.
  4. Kulit: Satukan tepung gandum, tepung ubi, tepung jagung dan garam. Gaul rata. Buatkan lubang di bahagian tengah.
  5. Setelah minyak yang dipanaskan sudah suam, tuangkan ke bahagian berlubang. Gunakan senduk kayu dan gaul rata. Kemudian, bolehlah gunakan jari untuk gaul kesemua bahan supaya menjadi seperti serbuk roti.
  6. Tuangkan air sedikit demi sedikit hingga doh boleh diuli dan tidak melekat.
  7. Ambil sedikit doh, bulat-bulatkan dan buat sehingga habis. Tutup dengan kain bersih dan perapkan lebih kurang 1/2 jam atau lebih.

No comments: