Thursday, September 25, 2014

Lunch ~ Sunday 21.9.2014

Tomyam Campur

Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan:
6 ketul kaki ayam – dibuang bahagian jejari
50 g daging – dihiris
10 ekor udang
1 paket cendawan (lebih kurang macam enoki tapi lebih besar) – dibuang bahagian akar
5 tangkai daun ketumbar – dihiris
2 helai daun limau purut
3 sudu besar pes tomyam
1/2 biji bawang besar – dibelah 2
5 cawan air (agar-agak)

**Garam tidak diperlukan sebab pes tomyam dan cukup rasa.

Cara-cara:
  1. Rebus kaki ayam dengan 4 cawan air hingga empuk dan tinggal lebih kurang 3 cawan menggunakan api sederhana. 
  2. Kemudian, tambahkan 1 cawan air lagi, bawang besar, daging, pes tomyam dan daun ketumbar.
  3. Teruskan merebus selama 30 minit. Tambah air jika perlu. Masukkan udang, cendawan dan daun limau purut. Renihkan selama 5 minit dan tutup api.


Ayam Kampung Sambal Serai

Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan:
10 ketul ayam kampung
2 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu kecil garam halus
Minyak untuk menggoreng
2 sudu besar sos tiram
1 1/2 sudu besar gula perang
1 keping asam gelugur
1/2 biji bawang besar – dihiris bulat
4 batang serai – diketuk
1/4 cawan air
Garam secukup rasa

Bahan-bahan dikisar:
2 genggam cili kering – dipotong kecil dan direndam air panas, ditoskan
1 biji bawang besar – dipotong
3 ulas bawang putih – dipotong
Air secukupnya

Cara-cara:
  1. Panaskan minyak. Lumur ayam dengan serbuk kunyit dan garam. Goreng hingga 3/4 masak. Angkat dan ketepikan.
  2. Tinggalkan dalam 3/4 cawan minyak. Tumis bahan kisar bersama serai hingga mendidih, masukkan gula perang dan sos tiram. Tumis lagi hingga terbit minyak.
  3. Masukkan air. Setelah mendidih, masukkan ayam, bawang besar, asam keping dan garam. Kecilkan api, renihkan selama 8-10 minit sehingga kuah kelihatan pekat. Tutup api.

No comments: