Tomyam Campur
Sumber: mrskojiwami
Bahan-bahan:
6 ketul kaki ayam – dibuang bahagian jejari
50 g daging – dihiris
10 ekor udang
1 paket cendawan (lebih kurang macam enoki tapi lebih besar) – dibuang bahagian akar
5 tangkai daun ketumbar – dihiris
2 helai daun limau purut
3 sudu besar pes tomyam
1/2 biji bawang besar – dibelah 2
5 cawan air (agar-agak)
**Garam tidak diperlukan sebab pes tomyam dan cukup rasa.
Cara-cara:
- Rebus kaki ayam dengan 4 cawan air hingga empuk dan tinggal lebih kurang 3 cawan menggunakan api sederhana.
- Kemudian, tambahkan 1 cawan air lagi, bawang besar, daging, pes tomyam dan daun ketumbar.
- Teruskan merebus selama 30 minit. Tambah air jika perlu. Masukkan udang, cendawan dan daun limau purut. Renihkan selama 5 minit dan tutup api.
Ayam Kampung Sambal Serai
Sumber: mrskojiwami
Bahan-bahan:
10 ketul ayam kampung
2 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu kecil garam halus
Minyak untuk menggoreng
2 sudu besar sos tiram
1 1/2 sudu besar gula perang
1 keping asam gelugur
1/2 biji bawang besar – dihiris bulat
4 batang serai – diketuk
1/4 cawan air
Garam secukup rasa
Garam secukup rasa
Bahan-bahan dikisar:
2 genggam cili kering – dipotong kecil dan direndam air panas, ditoskan
1 biji bawang besar – dipotong
3 ulas bawang putih – dipotong
Air secukupnya
Cara-cara:
- Panaskan minyak. Lumur ayam dengan serbuk kunyit dan garam. Goreng hingga 3/4 masak. Angkat dan ketepikan.
- Tinggalkan dalam 3/4 cawan minyak. Tumis bahan kisar bersama serai hingga mendidih, masukkan gula perang dan sos tiram. Tumis lagi hingga terbit minyak.
- Masukkan air. Setelah mendidih, masukkan ayam, bawang besar, asam keping dan garam. Kecilkan api, renihkan selama 8-10 minit sehingga kuah kelihatan pekat. Tutup api.
No comments:
Post a Comment