Thursday, September 11, 2014

Lunch 11/9/14 (Thursday)

For mom.

Ikan Kembung Masak Tempoyak

Sumber: mrskojiwami


Bahan-bahan:
1 ekor ikan kembung sederhana – dikelar
1/2 biji timun Jepun – dibelah 8
1 keping asam keping
1 tangkai daun kesum – ambil daunnya sahaja
3 sudu besar tempoyak
3/4 cawan air
Garam secukup rasa

Bahan-bahan ditumbuk:
1 biji cili merah
1/2 inci kunyit

Cara-cara:
  1. Satukan air dan tempoyak di dalam periuk. Kacau hingga sebati.
  2. Panaskan di atas api sederhana. Masukkan daun kesum, bahan tumbuk, garam, asam keping dan timun.
  3. Setelah hampir mendidih, masukkan ikan dan teruskan memasak, balikkan ikan jika perlu.
  4. Setelah mendidih dan ikan masak, tutup api.

No comments: