Friday, September 19, 2014

Dinner ~ Wednesday (18.9.2014)

Roti canai frozen yang dibeli di Pasar Payang Kuala Terengganu. Just panaskan butter dan goreng atas api kecil hingga garing dan angkat. Yang bentuk petak tu boleh buka lipatannya dan tuangkan telur yang dipukul sedikit, so jadi la roti telur.

Untuk kuah, balance gulai sardin ada lagi. Just tambah kuah dal dan sambal tumis ikan bilis.



Kuah Dal

Sumber: http://iniblogcikinadodocheng.blogspot.com/2013/09/resepi-kuah-dhal-sedap-dan-mudah-roti.html

Olahan: mrskojiwami


Bahan-bahan:
500 g kacang dal – direndam 1 jam atau lebih
2 sudu kecil halba campur
2 sudu besar udang kering – direndam sebentar*
3 ulas bawang putih*
4 biji bawang merah*
4 tangkai cili kering – dipotong 3 cm panjang dan direndam sebentar
3 tangkai daun kari – ambil daunnya sahaja
Air secukupnya untuk merebus
Garam secukup rasa
3 sudu besar minyak

Cara-cara:

  1. Tumbuk bahan bertanda * hingga lumat. Ketepikan.
  2. Rebus kacang dal hingga empuk, sekiranya air kering, tambah lagi hingga betul-betul empuk dan sedikit hancur.
  3. Tambah air supaya ia berkuah sedikit. Renihkan di atas api kecil.
  4. Sementara itu, di dalam kuali, panaskan minyak. Tumis halba campur sebentar kemudian masukkan bahan tumbuk. Tumis hingga garing dan masukkan daun kari dan cili kering yang ditoskan.
  5. Gaul rata sebentar dan tutup api.
  6. Tuangkan bahan tumis ke dalam periuk berisi dal tadi. Kacau rata dan teruskan merenih, sekiranya pekat, tambahkan air lagi. Kuah sepatutnya tidak terlalu pekat dan tidak terlalu cair.
  7. Perasakan secukupnya. Setelah ok, tutup api.


Sambal Ikan Bilis


Sumber: mrskojiwami


Bahan-bahan:
3/4 cawan ikan bilis – dibasuh bersih
1/2 biji bawang Bombay – dihiris kasar
1 keping asam gelugur
2 sudu kecil gula perang
Garam secukup rasa
1 sudu besar sos tiram
1/4 cawan air
3/4 cawan cili kisar (cili kering + bawang besar + bawang putih)
5 sudu besar minyak

Cara-cara:
  1. Panaskan minyak. Tumis cili kisar hingga mendidih.
  2. Masukkan gula merah dan sos tiram. Tumis lagi hingga terbit minyak.
  3. Masukkan air, bawang Bombay, asam gelugur, ikan bilis dan garam.
  4. Gaul rata hingga bawang lembut dan tutup api.
  5. Sedia dihidangkan.

No comments: