Sunday, July 16, 2017

Menu untuk khatam Quran dan advance birthday Qayyum

Assalammualaikum,

Preparation dah start dari semalam, kukus pulut, rebus macaroni dan sambal tumis. So pagi ni bangun pukul 5 am sediakan kuah carbonara, kukus semula pulut dan masukkan telur puyuh dalam kuah sambal tumis. Fuh, penat juga.

Jom tengok resipi.




Pulut Kuning

Bahan-bahan:
1 1/2 peket pulut susu - dibasuh bersih
2 sudu kecil serbuk kunyit
1 keping asam keping
1 kotak santan + 1 cawan air + 2 sudu kecil garam
Daun pandan - dibersihkan

Cara-cara:
1.  Rendam pulut bersama air, asam keping dan serbuk kunyit selama 3 jam.
2.  Sediakan air kukusan dan lapik dengan beberapa helai daun pandan.
3.  Kukus pulut 30 minit. Kemudian keluarkan dan masukkan ke dalam bekas yang besar. Tuangkan bancuhan santan sedikit-sedikit dan gaul rata dengan senduk. Buat sehingga santan habis.
4.  Kukus semula hingga masak.


Sambal Tumis Telur Puyuh

Bahan-bahan:
100 biji telur puyuh - direbus dengan 1 sudu besar garam selama 10 minit, dikupas
1 biji bawang besar - dibelah 6
3 sudu besar sos tiram
2 sudu besar gula Melaka
Garam
1 senduk sederhana minyak
3 senduk sederhana cili kisar
1 keping asam keping
Air

Cara-cara:
1.  Panaskan minyak. Tumis cili kisar hingga mendidih.
2.  Masukkan sos tiram dan gula Melaka. Perlahankan api, tumis hingga garing dan pecah minyak. Kacau selalu untuk elakkan hangit.
3.  Masukkan air, asam keping dan garam. Masak sehingga mendidih dan rasa.
4.  Masukkan telur dan bawang besar. Kacau rata, masak sehingga bawang agak layu dan tutup api.


Macaroni Carbonara

Bahan-bahan:
2 1/2 peket macaroni - direbus mengikut arahan dan ditoskan
20 batang sosej - dihiris bulat
2 tin cendawan butang - dibelah 2 dan dihiris
1 biji bawang Holland - dipotong dadu
3 ulas bawang putih - dicincang halus
3 sudu besar minyak masak
1/4 buku butter
2 tin sos carbonara Prego
1 tin sos keju dan herba Prego
4 tin air
1 cawan susu segar
2 sudu besar serbuk lada hitam
Garam dan Maggi Cukup Rasa

Cara-cara:
1.  Panaskan minyak dan butter. Tumis bawang putih dan bawang Holland hingga layu dan harum.
2.  Masukkan sosej dan cendawan dan tumis lagi hingga masak.
3.  Masukkan sos, air dan susu serta lada hitam. Masak sehingga mendidih.
4. Masukkan garam dan perasa. Aetelsh mendidih, rasa jika ok tutup api.

No comments: