Sunday, July 16, 2017

Lunch 16.7.2017

Assalammualaikum,

Semalam ada 2 jemputan open house. So memang kenyang giler la... sendat dan padat perut ni. Terima kasih pada yang menjemput. Lepas open house pegi pulak rumah mak ndak. Ada majlis merisik kak cik. Makan lagi huhu. Balik rumah tertidur kepenatan dan kekenyangan hihi. So dinner tak masak tapi kiddos lapar pulak... so suruh Haqimie pegi tapau kat kedai je.

So hari ni tak ke mana-mana sebabnya 2 lorong kat kawasan perumahan ni iaitu jalan keluar kena block dengan khemah pulak. So jom la kita masak je.

Jom tengok resipi. Dah lama nak try kerabu kerang Thai baru hari ni berkesempatan. Walaupun kerang takde saya gantikan dengan balance kepah, lala dan sotong hari tu.

Tau Miu dan Asparagus Goreng


Bahan-bahan:
1 ikat asparagus - dibuang bhgn keras dan dipotong 2
1 peket tau miu
1 biji cili merah - dihiris serong
4 ulas bawang putih - diketuk
1 biji bawang kecil - dipotong 4
1 ketul isi ayam - didadu
Sedikit minyak
1 sudu besar sos tiram
Sedikit air

Cara-cara:
1.  Panaskan minyak. Tumis bawang putih, bawang kecil dan ayam hingga sedikit garing.
2.  Masukkan sayur, sos tiram dan air. Kuatkan api dan kacau rata selama 5 minit. Tutup api.

Siakap Sweet Sour


Bahan-bahan:
1 ekor ikan siakap
Sedikit tepung jagung dan Maggi Cukup Rasa
Minyak untuk menggoreng
1 senduk cili kisar
3 hirisan halia - dihiris halus
4 ulas bawang putih - diketuk
1/2 biji bawang Holland - dihiris kasar
1 potong nanas madu - dihiris
1 pokok daun ketumbar - dihiris kasar
1 sudu besar sos tiram
3 sudu besar sos cili Thai
5 biji tomato ceri - dipotong 2
5 biji cili padi hijau
1 batang serai - diketuk
Garam dan MCR

Cara-cara:
1.  Panasksn minyak. Sementara itu gaul ikan dengan tepung dan perasa. Goreng hingga garing. Angkat dan letakkan di dalam pinggan.
2. Tinggalkan 1 senduk baki minyak dan tumis bawang putih dan serai. Masukkan cili kisar, halia, sos tiram dan sos cili. Tumis hingga pecah minyak.
3.  Masukkan nanas, tomato, cili padi dan 1/2 cawan air. Setelah mendidih, masukkan garam dan perasa. Kacau rata sebentar dan tutup api.
4.  Tuangkan ke atas ikan dan tabur daun ketumbar.


Kerabu Seafood ala Thai


Bahan-bahan:

1/2 kg lala - dibersihkan
1/2 kg kepah - dibersihkan
1 ekor sotong besar - dipotong bulat
Air untuk merebus
1 pokok daun ketumbar - dihiris kasar
2 biji bawang kecil - dihiris nipis
6 biji tomato ceri - dibelah 2
2 sudu besar sos ikan
1 sudu besar cuka
2 biji limau nipis - diambil jus, kulit jangan buang
2 sudu besar gula
1/2 sudu kecil garam

Bahan-bahan ditumbuk kasar:
6 biji cili padi hijau dan merah
4 ulas bawang putih
Sedikit garam

Cara-cara:
1.  Patahkan separuh cengkerang lala dan kepah. Tinggalkan bahagian yang ada isi sahaja. Campurkan dengan sotong di dalam periuk dan rebus 7 - 8 minit. Toskan airnya.
2.  Di dalam mangkuk, satukan bahan-bahan lain dan sesuaikan rasa.
3. Tuangkan ke dalam seafood dan gaul rata.

No comments: