Friday, July 7, 2017

Lunch 4.7.2017

Assalammualaikum,

Cuti hari raya baru-baru ni, MIL ada masakkan nasi goreng kerabu yang awesome. So saya pun belajar la dari dia. Hari raya kedua, MIL mintakkan saya masak nasi goreng kerabu untuk hidangan tetamu. Alhamdulillah menjadi.

Before balik ke SB, MIL bekalkan beberapa jenis dedaun yang digunakan untuk masak nasi goreng kerabu ni. Semua main petik je kat keliling rumah dia dan rumah jiran haha. Ikan masin kurau memang dah pegi beli time bawak MIL ke Kuala Sepetang, cari belacan hari tu.

Jom tengok resipi, simple je. Sedap nasi ni, bau pun wangi.

Nasi Goreng Kerabu


Bahan-bahan:

2 cawan nasi sejuk – digemburkan
1/2 genggam ikan kurau masin yang sudah dihiris – dibasuh
6 helai daun kaduk*
1 batang serai*
1 kuntum bunga kantan*
1 helai daun kunyit*
5 helai daun limau purut*
1 cekak daun selom*
Garam dan MCR secukup rasa
Minyak untuk menumis

Bahan-bahan ditumbuk halus:

3 ulas bawang putih
5 biji cili padi hijau

Cara-cara:

  1. Bahan bertanda * dihiris halus. Ketepikan.
  2. Panaskan minyak, goreng ikan masin hingga garing. Angkat dan tumbuk sedikit tetapi tidak terlalu hancur. Ketepikan.
  3. Gunakan minyak yang sama, tumis bahan tumbuk hingga naik bau.
  4. Masukkan nasi, bahan hiris, ikan masin, garam dan MCR. Kacau rata beberapa minit dan tutup api.






No comments: