Thursday, July 6, 2017

15 Ramadan ~ 10.6.2017

Assalammualaikum,

Jom tengok resipi hari ni.


Ayam Masak Merah


Bahan-bahan:

10 ketul ayam
Garam dan serbuk kunyit
Minyak untuk menggoreng
1/4 tin kacang peas
2 tangkai daun bawang – dipotong 3 cm panjang
3 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos tiram
1 helai daun pandan – disimpul
1 biji bawang besar – dihiris bulat
Garam dan Maggi Cukup Rasa secukupnya

Bahan-bahan dikisar halus:

Segenggam cili kering – dipotong dan direbus
1 biji bawang besar – dipotong
3 ulas bawang putih – dipotong
1 inci halia – dipotong
Air secukupnya

Cara-cara:

  1. Panaskan minyak. Sementara itu, gaul ayam dengan kunyit dan garam. Goreng 3/4 masak. Angkat dan ketepikan.
  2. Keluarkan minyak, tinggal dalam 1 senduk kecil sahaja. Tumis daun pandan hingga wangi. Masukkan bahan kisar dan tumis lagi hingga pecah minyak.
  3. Masukkan sos tiram, sos cili dan sos tomato. Kacau rata hingga mendidih.
  4. Masukkan garam dan MCR serta sedikit air (jika suka berkuah).
  5. Setelah mendidih, masukkan ayam, bawang besar, kacang peas dan daun bawang. Kacau rata beberapa minit dan tutup api.


Ikan Kerisi Sambal Hijau


Bahan-bahan:

2 ekor ikan kerisi – dikelar
Garam dan serbuk kunyit
Minyak untuk menggoreng
Maggi Cukup Rasa secukupnya
Garam secukup rasa

Bahan-bahan dikisar kering:

20 biji cili padi merah + hijau
5 ulas bawang putih
1 biji bawang besar

Cara-cara:

  1. Panaska minyak. Sementara itu, gaul ikan dengan serbuk kunyit dan garam. Goreng hingga garing. Angkat dan letakkan di dalam pinggan hidangan.
  2. Keluarkan minyak, tinggalkan 1 senduk kecil sahaja. Tumis bahan kisar hingga mendidih, masukkan MCR dan garam jika perlu dan tumis hingga terbit minyak.
  3. Tuangkan ke atas ikan.


Sayur Campur


Bahan-bahan:

1/4 biji bunga kubis – dipotong kecil
10 batang kacang peas – dipotong 2
1/2 biji capsicum hijau – dihiris memanjang
1/2 biji carrot – dipotong separuh bulat
1 biji cili merah – dihiris serong
Segenggam udang kecil – dibuang kulit
1 sudu besar minyak jagung
1 sudu besar MCR
Sedikit air
3 ulas bawang putih – dicincang kasar

Cara-cara:

  1. Panaskan minyak, tumis bawang putih hingga wangi.
  2. Kuatkan api, masukkan sayuran dan kacau rata.
  3. Masukkan air dan kacau lagi. Kemudian, masukkan udang dan MCR.
  4. Kacau rata hingga sayur nampak lembut tapi bukan lembik. Tutup api.

No comments: