Jom tengok resipi hari ni.
Ayam Masak Merah
Bahan-bahan:
10 ketul ayam
Garam dan serbuk kunyit
Minyak untuk menggoreng
1/4 tin kacang peas
2 tangkai daun bawang – dipotong 3 cm panjang
3 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos tiram
1 helai daun pandan – disimpul
1 biji bawang besar – dihiris bulat
Garam dan Maggi Cukup Rasa secukupnya
Bahan-bahan dikisar halus:
Segenggam cili kering – dipotong dan direbus
1 biji bawang besar – dipotong
3 ulas bawang putih – dipotong
1 inci halia – dipotong
Air secukupnya
Cara-cara:
- Panaskan minyak. Sementara itu, gaul ayam dengan kunyit dan garam. Goreng 3/4 masak. Angkat dan ketepikan.
- Keluarkan minyak, tinggal dalam 1 senduk kecil sahaja. Tumis daun pandan hingga wangi. Masukkan bahan kisar dan tumis lagi hingga pecah minyak.
- Masukkan sos tiram, sos cili dan sos tomato. Kacau rata hingga mendidih.
- Masukkan garam dan MCR serta sedikit air (jika suka berkuah).
- Setelah mendidih, masukkan ayam, bawang besar, kacang peas dan daun bawang. Kacau rata beberapa minit dan tutup api.
Ikan Kerisi Sambal Hijau
Bahan-bahan:
2 ekor ikan kerisi – dikelar
Garam dan serbuk kunyit
Minyak untuk menggoreng
Maggi Cukup Rasa secukupnya
Garam secukup rasa
Bahan-bahan dikisar kering:
20 biji cili padi merah + hijau
5 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
Cara-cara:
- Panaska minyak. Sementara itu, gaul ikan dengan serbuk kunyit dan garam. Goreng hingga garing. Angkat dan letakkan di dalam pinggan hidangan.
- Keluarkan minyak, tinggalkan 1 senduk kecil sahaja. Tumis bahan kisar hingga mendidih, masukkan MCR dan garam jika perlu dan tumis hingga terbit minyak.
- Tuangkan ke atas ikan.
Sayur Campur
Bahan-bahan:
1/4 biji bunga kubis – dipotong kecil
10 batang kacang peas – dipotong 2
1/2 biji capsicum hijau – dihiris memanjang
1/2 biji carrot – dipotong separuh bulat
1 biji cili merah – dihiris serong
Segenggam udang kecil – dibuang kulit
1 sudu besar minyak jagung
1 sudu besar MCR
Sedikit air
3 ulas bawang putih – dicincang kasar
Cara-cara:
- Panaskan minyak, tumis bawang putih hingga wangi.
- Kuatkan api, masukkan sayuran dan kacau rata.
- Masukkan air dan kacau lagi. Kemudian, masukkan udang dan MCR.
- Kacau rata hingga sayur nampak lembut tapi bukan lembik. Tutup api.
No comments:
Post a Comment