Friday, July 7, 2017

19 Ramadan ~ 14.6.2017

Assalammualaikum,

Jom tengok resipi!


Sambal Belacan


Bahan-bahan:

1 biji cili merah – dipotong
5 biji cili padi hijau – dipotong
1 inci belacan – dibakar
1 sudu kecil gula merah
3/4 sudu kecil garam
1 biji limau nipis – diambil jusnya

Cara-cara:

  1. Tumbuk cili merah, cili padi, belacan, gula merah dan garam, tak perlu terlalu halus.
  2. Perahkan limau nipis dan kacau rata.




Ayam Goreng Daun Selasih



Bahan-bahan:

3 ketul isi ayam – dipotong kiub
1 sudu besar tepung beras
Sedikit garam dan serbuk kunyit
Minyak untuk menggoreng
1 cawan daun selasih
3 biji cili padi merah – dihiris kasar
2 ulas bawang putih – dicincang
1 sudu besar cili kisar
1 sudu besar sos tiram
Garam dan MCR secukupnya

Cara-cara:

  1. Panaskan minyak. Sementara itu, gaul ayam dengan garam, tepung beras dan serbuk kunyit. Goreng hingga garing. Angkat dan toskan minyaknya. Ketepikan.
  2. Keluarkan minyak dan tinggalkan dalam 2 sudu besar sahaja. Tumis bawang putih hingga harum, kemudian masukkan cili kisar dan tumis hingga pecah minyak.
  3. Masukkan sos tiram dan tumis lagi hingga mendidih.
  4. Masukkan ayam goreng, cili padi dan daun selasih. Gaul rata dan tutup api.



Taugeh Goreng dengan Kucai



Bahan-bahan:

2 ulas bawang putih – dicincang kasar
1 biji bawang merah – dihiris
2 cawan taugeh
1/2 ikat kucai – dipotong 4 cm panjang
1 biji cili merah – dihiris serong
1 tiub tauhu Jepun – dihiris tebal
1 sudu besar kicap manis
1 sudu besar sos tiram
2 sudu besar minyak

Cara-cara:

  1. Panaskan minyak. Goreng tauhu hingga garing. Hati-hati semasa membalikkannya, sebab mudah pecah. Ketepikan.
  2. Dengan menggunakan minyak yang sama, tumis bawang putih dan bawang merah hingga harum.
  3. Masukkan taugeh, kucai, kicap manis dan sos tiram. Kacau rata dan masukkan tauhu. Kacau perlahan-lahan hingga sayur nampak lembut tetapi tidak lembik. Akhir sekali, masukkan cili merah dan kacau. Tutup api.



Spaghetti ala Olio Aglio



Bahan-bahan:

1/2 peket spaghetti – direbus mengikut arahan pada peket, toskan
5 biji cendawan butang dalam tin – dihiris nipis
1/2 biji capsicum hijau – dipotong dadu
1/2 cawan udang kecil yang dikupas
1 ketul isi ayam – dipotong dadu
1 sudu kecil mixed herbs (dalam peket)
3 sudu besar chilli flakes (dalam peket)
1 sudu besar minyak masak
1 sudu besar butter
5 ulas bawang putih – dicincang halus
Maggi Cukup Rasa secukupnya

Cara-cara:

  1. Panaskan minyak dan butter. Tumis bawang putih hingga perang, masukkan ayam dan kacau rata.
  2. Masukkan cendawan, capsicum, mixed herbs dan separuh chilli flakes. Kacau rata.
  3. Masukkan spaghetti, udang dan MCR. Kacau rata beberapa minit.
  4. Akhir sekali, masukkan baki chilli flakes dan kacau rata. Tutup api.

No comments: