Monday, March 27, 2017

Saturday 18.3.2017

Last weekend, we all lepak kat rumah je. Satu sebab En K nak bersihkan kereta, in and out. Satu lagi rasa malas nak keluar since hari asyik nak hujan je. Sambil-sambil tu kemas rumah yang selalu cepat sangat bersepah tu. Kiranya productive weekend la gitu.

Ok la, below are the menus I cooked on Saturday.


Udang Masak Tomato


Bahan-bahan:
1/2 kg udang kertas – dibersihkan (buang urat hitam)
1 biji tomato sederhana – dihiris nipis
2 inci halia – dihiris mancis
1 helai daun pandan – disimpul
3/4 cawan cili kisar (cili kering rebus + bawang besar + bawang putih)
3 sudu besar sos cili/tomato
1 sudu besar sos tiram
Sedikit air jika perlu
Garam dan gula secukup rasa
1/4 cawan minyak
Hirisan bulat bawang Holland
Sedikit daun ketumbar – diracik

Cara-cara:

  1. Panaskan minyak. Tumis daun pandan, halia dan tomato hingga layu.
  2. Masukkan cili kisar dan tumis lagi hingga pecah minyak.
  3. Masukkan sos tiram, sos cili/tomato, garam dan gula secukup rasa. Tumis lagi hingga pekat.
  4. Masukkan udang, bawang Holland dan sedikit air. Kacau, setelah mendidih, rasa. Jika ok, tutup api.
  5. Sebelum menghidang, taburkan daun ketumbar.






Sambal Tumis Ikan Bilis dengan Petai




Bahan-bahan:
3/4 cawan ikan bilis yang dikopek – dibasuh dan ditoskan airnya
3/4 cawan petai yang dikupas – dibelah 2
1 biji bawang besar – dihiris kasar
1 keping asam keping – dibasuh
1 1/2 cawan cili kisar (seperti di atas)
2 sudu besar sos tiram
Gula perang dan garam secukup rasa
1/2 cawan minyak
Sedikit air

Cara-cara:

  1. Panaskan minyak. Goreng ikan bilis hingga garing, angkat dan toskan minyaknya. Ketepikan.
  2. Tumis separuh bawang besar hingga layu. Kemudian, masukkan cili kisar dan tumis lagi hingga pecah minyak.
  3. Masukkan gula perang dan tumis lagi hingga berkilat.
  4. Masukkan sos tiram, petai, garam dan sedikit air. Kacau hingga mendidih. Rasa.
  5. Kemudian, masukkan ikan bilis dan kaup balik sebentar dan tutup api.




Kerabu Kacang Botor




Bahan-bahan:

10 batang kacang botor – dihiris nipis
1/2 biji capsicum hijau – dihiris nipis
3 biji tomato ceri – dibelah 2
1/2 biji bawang besar – dihiris nipis
1/2 tangkai bunga kantan – dihiris nipis
1/2 biji cili merah – dicincang
1 biji limau nipis – diambil jusnya
Gula perang dan sos ikan secukup rasa

Cara-cara:

  1. Satukan kesemua bahan mentah.
  2. Dalam mangkuk lain, satukan jus limau, sos ikan dan gula secukup rasa.
  3. Tuangkan ke dalam bekas kerabu dan kacau rata.
  4. Sendukkan ke dalam pinggan hidangan.



Siakap Kukus Limau




Bahan-bahan:

1/2 ekor ikan siakap – dikelar
2 sudu besar serbuk bawang putih (atau 3 ulas bawang putih dicincang)
1 sudu besar sos ikan
3 biji limau nipis – diambil jusnya dan dihiris nipis 2 keping sebagai hiasan
5 biji cili padi merah – dipotong 2
3 inci halia – dihiris mancis
Sedikit air
Daun ketumbar yang diracik

Cara-cara:

  1. Panaskan periuk kukus.
  2. Lumur ikan dengan serbuk bawang putih.
  3. Taburkan sedikit halia dan letakkan ikan. Kemudian, taburkan baki halia di atas ikan.
  4. Taburkan cili padi merah.
  5. Dalam mangkuk lain, satukan sos ikan dan jus limau. Rasa, jika ok tuangkan ke atas ikan.
  6. Kukus dengan api kuat selama 10 – 15 minit. Sebelum menghidang, taburkan daun ketumbar.





Bubur Kacang Hijau



Bahan-bahan:

1 cawan kacang hijau – direndam 2 – 4 jam dan disangai tanpa minyak
1/2 peket santan pekat
Air untuk merebus
Secubit garam
1 ketul kecil gula Melaka
2 sudu kecil sagu – direndam 10 minit (rendam apabila hendak mula memasak)
2 helai daun pandan – disimpul

Cara-cara:

  1. Masukkan kacang dan tuangkan air menutupi paras kacang ke dalam periuk. Rebus hingga kembang di atas api sederhana.
  2. Masukkan daun pandan dan gula Melaka secukupnya. Masak lagi hingga mendidih.
  3. Perlahankan api, masukkan santan dan garam. Kacau sentiasa hingga mendidih. Rasa dan jika ok, tutup api.

No comments: