Wednesday, March 15, 2017

Dinner 14.3.2017

Assalammualaikum,

Dinner semalam. Takde idea nak masak apa, ikan pun still keras kejung dalam fridge. Lupa nak letak kat rak bawah before pegi keje. Balik keje, singgah kedai kejap beli kacang botol nak buat kerabu untuk bekal lunch esok. Sampai je rumah, terus rendam ayam, ada dua bekas, satu yang part bertulang satu lagi part daging yang dah potong kiub. Ting! Terus dapat idea nak masak buttered chicken dan ayam masak merah. Untuk sayur, masak kobis goreng dengan chicken ball. Itu pun ntah laku ke tak, semua liat sangat nak makan sayur. As for me, masak malam ni tinggalkan sikit untuk bekal esok.

Since dah start acah-acah diet low carb, sy masak brown rice 1 pot. Sy beli brand Somaly paket kecik dalam RM6. Takut nak beli yang besar takut tak tergunapakai. Maklumlah acah-acah kan.

Anyway, brown rice yang ni menepati piawaian saya. Sebab dulu saya pernah beli brand lain, tak ingat namanya. Dah la very brownish pastu very mushy to my liking, seorang peminat nasi seroi. Tapi brand ni, the colour is just nice slightly brown and the taste pon ok. I even mix it up with white rice I cooked for them. They just ok with it, no issue nak makan brown rice. Sebab at first I thought diorang mesti komplen ni. Wrong! They just ate like normal even tambah jugak.

Ok, lepas brown rice dah masak, I scooped it out and simpan dalam tupperware. After dah sejuk sikit, sy simpan dalam fridge. Esok tinggal nak panaskan je. As for lauk untuk bekal, I just cut up the veges needed for kerabu kacang botol then basuh, tos kering dan simpan dalam fridge. Esok pagi baru toss it up dengan sedikit gula, cuka dan buah markisa (passion fruit) balance beli kat Cameron Highland hari tu.

Okey la, banyak pulak sembang hari ni, selalu up recipe je. Ntah la, kadang-kadang takde idea nak sembang apa, because it was so like me not care enough to share may daily rumblings in SOCMED (Social Media ~ sy baru tau term ni, haha). I just love to share what I cooked only, especially in my IG without elaborate details. I don't even bother to watermark my photos sebab takde commercial value di situ, :).

Straight to the recipes, for those who needs some ideas of what to cook for daily dinner spread. Enjoy!


Buttered Chicken
Ayam Masak Mentega


Bahan-bahan:

1 mangkuk isi ayam yang didadu
3 sudu besar tepung beras (sy suka guna tepung beras, kalau nak guna tepung gandum/jagung pun boleh)
1 sudu kecil Maggi Cukup Rasa
3 tangkai daun kari
3 biji cili padi merah – dihiris nipis
3 ulas bawang putih – dicincang halus
1 sudu besar mentega Emborg
Maggi Cukup Rasa secukup rasa
3/4 cawan susu cair Carnation
Minyak untuk menggoreng

Cara-cara:

  1. Gaul ayam dengan tepung beras dan Maggi Cukup Rasa hingga rata. Panaskan minyak, goreng ayam hingga sedikit garing. Angkat dan toskan minyaknya. Ketepikan.
  2. Keluarkan minyak, tinggalkan dalam 1 sb shj. Masukkan mentega, setelah hampir cair, masukkan bawang putih, cili padi dan daun kari. Tumis hingga wangi dan layu, masukkan susu cair.
  3. Kacau, apabila mendidih, masukkan ayam dan Maggi Cukup Rasa. Gaul hingga kuah sedikit pekat dan ayam bersalut. Tutup api.




Ayam Masak Merah




Bahan-bahan:

15 ketul ayam
Sedikit garam dan serbuk kunyit
Minyak untuk menggoreng
Hirisan bulat bawang Holland
1 pokok daun ketumbar – dipotong 4 cm panjang
1 helai daun pandan
1 biji tomato – didadu
1 inci halia – dihiris mancis
1 senduk cili kisar (bawang besar + bawang putih + cili kering rebus)
1/2 cawan sos cili
2 sudu besar sos tiram
Garam dan Maggi Cukup Rasa

Cara-cara:

  1. Panaskan minyak. Sementara itu, gaul ayam dengan garam dan serbuk kunyit. Goreng hingga 3/4 masak, atau hampir garing. Angkat dan toskan minyaknya. Ketepikan.
  2. Keluarkan minyak, tinggalkan dalam 3/4 cawan sahaja. Tumis daun pandan dan halia hingga harum. Kemudian, masukkan tomato, cili kisar dan tumis lagi hingga pecah minyak.
  3. Kemudian, masukkan sos tiram dan sos cili. Tumis lagi hingga pecah minyak. Masukkan sedikit air (ikut banyak mana nak kuahnya), setelah mendidih, masukkan ayam goreng, bawang Holland, garam dan perasa. Rasa kuah, jika ok dan mendidih, masukkan daun ketumbar. Kacau sebentar dan tutup api.



Kubis Goreng


Bahan-bahan:

1/4 biji kubis – leraikan daunnya dan basuh, kemudian hiris nipis
5 biji chicken ball – dibelah 2
1/2 biji cili merah – dihiris
2 ulas bawang putih – dicincang kasar
1 sudu besar kicap cair
1/2 sudu kecil Maggi Cukup Rasa
Sedikit air
Sedikit minyak untuk menumis

Cara-cara:

  1. Panaskan minyak, tumis bawang putih dan chicken ball hingga wangi.
  2. Masukkan kubis, kicap cair, perasa dan air. Goreng hingga kubis lembut.
  3. Tutup api.

No comments: