Tuesday, March 14, 2017

Dinner 13.3.2017


Sotong Sumbat Masak Kari

Bahan-bahan:

6 ekor sotong sederhana besar – dibuang kulit luar
3 biji bawang merah – dihiris nipis
2 ulas bawang putih – dihiris nipis
1/2 inci halia – dihiris mancis
1 biji tomato kecil – dihiris nipis
3 tangkai daun kari
1 sudu kecil halba campur
1 peket serbuk kari ikan Baba’s – dibancuh dengan sedikit air supaya menjadi pes
3 sudu besar sos tomato
1 sudu kecil sos ikan
4 sudu besar minyak masak
1/2 cawan air
Garam dan Maggi Cukup Rasa secukup rasa
1 pokok daun ketumbar – dicincang

Bahan-bahan sumbat:

1 biji kentang – dipotong kecil
1/2 biji bawang Holland – dipotong dadu
3 biji bebola ayam
Sedikit daun ketumbar cincang

Cara-cara:

  1. Rebus bahan-bahan sumbat hingga empuk. Toskan airnya dan lenyek hingga halus/separa halus. Biarkan sejuk seketika. Kemudian, kepal-kepalkan, agak-agak boleh muat disumbat ke dalam sotong.
  2. Ambil seekor sotong, sumbatkan isi kentang ke dalamnya, 3/4 penuh. Tutup dengan kepala sotong, sematkan dengan lidi kecil. Buat sehingga habis. Kemudian, kelar-kelarkan badan sotong tetapi jangan sampai putus
  3. Sediakan kuali, panaskan minyak. Tumis halba campur seketika, kemudian masukkan bawang merah, bawang putih, halia, tomato dan daun kari. Tumis hingga wangi dan layu.
  4. Masukkan pes kari, tumis lagi hingga pecah minyak. Masukkan sos cili, tumis lagi hingga sedikit garing.
  5. Masukkan air, garam dan Maggi Cukup Rasa. Setelah mendidih dan rasa pun ok, masukkan sotong dan daun ketumbar. Balik-balikkan, tutup sebentar, jangan terlalu lama nanti sotong liat dan keras. Agak-agak sudah masak, tutup api dan sedia dihidangkan.

No comments: