Monday, March 27, 2017

Menu Ahad 19.3.2017

Hari ni pun sama, tak keluar pergi mana-mana. Memang melepak kat rumah je. So kat bawah ni adalah menu untuk hari Ahad....


Kubis Goreng


Bahan-bahan:

1/4 biji kubis – dihiris nipis
1/2 biji cili merah – dihiris serong
3 ulas bawang putih – dicincang kasar
2 biji bawang merah – dihiris
Sedikit ikan bilis yang dikopek – dibasuh
2 sudu besar kicap cair
1 sudu besar minyak
Sedikit air

Cara-cara:

  1. Panaskan minyak. Goreng ikan bilis hingga garing. Angkat dan ketepikan.
  2. Dengan menggunakan minyak yang sama, tumis bawang merah dan bawang putih hingga wangi.
  3. Masukkan kubis dan sedikit air. Goreng lagi hingga kubis lembut. Masukkan pula kicap cair dan cili merah dan kacau rata.
  4. Akhir sekali, masukkan ikan bilis dan kacau rata. Tutup api.


Ikan Siakap Masak Kicap



Bahan-bahan:

1/2 ekor ikan siakap – dikelar
Sedikit serbuk kunyit dan garam
Minyak untuk menggoreng

Bahan-bahan lain:

1 inci halia – dihiris mancis
1 biji bawang besar – dihiris bulat, dibahagi 2
3 ulas bawang putih – dicincang kasar
3 sudu besar cili kisar
1 sudu besar sos tiram
3 sudu besar kicap ABC
Sedikit air dan garam secukup rasa
3 biji cili padi merah – dibelah 2 tanpa putus
Daun ketumbar yang diracik

Cara-cara:

  1. Panaskan minyak. Sementara itu, gaul ikan dengan serbuk kunyit dan garam. Goreng hingga garing, angkat dan letakkan ke dalam pinggan hidangan.
  2. Keluarkan minyak hingga tinggal dalam 1 senduk kecil sahaja. Tumis bawang putih, halia dan separuh bawang besar hingga wangi.
  3. Masukkan cili kisar dan tumis lagi hingga pecah minyak.
  4. Masukkan sos tiram, kicap ABC dan air (agak-agak nak kuah banyak mana).
  5. Setelah mendidih, masukkan cili padi, bawang besar dan garam. Masak sehingga kuah sedikit pekat. Tutup api.
  6. Tuangkan kuah ke atas ikan dan taburkan daun ketumbar.


Tomyam Ayam



Bahan-bahan:

3 ketul leher ayam – dipotong kecil
6 ketul kaki ayam – dipotong 2
Sedikit bahagian ayam yang lain
4 ulas bawang putih – diketuk
1 akar ketumbar – dibersihkan
5 biji cili padi merah – dipotong 2
2 inci lengkuas – dihiris
1/2 biji bawang Holland – dihiris bulat
4 sudu besar (atau lebih) pes tomyam
1/4 cawan susu cair
Sos ikan secukup rasa
Air untuk merebus
Daun ketumbar yang diracik

Cara-cara:

  1. Masukkan ayam, lengkuas, bawang putih, akar ketumbar dan air ke dalam periuk. Rebus hingga empuk (lebih kurang 45 minit).
  2. Masukkan pes tomyam, sos ikan, cili padi dan bawang Holland. Besarkan api sedikit. Setelah mendidih, rasa.
  3. Setelah ok, tutup api dan taburkan daun ketumbar sebelum menghidang.

No comments: