Wednesday, March 8, 2017

Dinner 7.3.2017

Plan asal nak masak ikan bakar, tapi jagung yang beli di Cameron Highlands banyak tak sentuh pun lagi. So En K suggest makan cucur jagung dan udang je la. Okay juga, sambil-sambil tu boleh kemas dan susun sayur-sayur yang beli kat Kea Farm tu. Dan juga basuh dan simpan ikan yang beli di NSK malam sebelumnya. Penat juga.

Aku share resepi ya...

Cucur Jagung dan Udang


Bahan-bahan:

2 tongkol jagung manis – disagat isinya
Segenggam udang kertas kecil – dibuang kulit
1/2 ikat daun kucai – dipotong 3 cm panjang
1/2 biji bawang Holland – dipotong dadu
1/2 biji cili merah – dicincang
3/4 peket tepung gandum Cap Bunga Ros
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
2 sudu besar Maggi Cukup Rasa
1 sudu kecil garam
Air secukupnya
Minyak untuk menggoreng

Cara-cara:


  1. Panaskan minyak.
  2. Satukan kesemua bahan kecuali air dan minyak. Tuangkan air sedikit-sedikit dahulu sambil dikacau rata.
  3. Pastikan adunan tidak terlalu cair atau terlalu pekat. Sesuai untuk dijemput dengan jari.
  4. Setelah minyak panas, jemputkan ke dalam minyak hingga penuh kuali. Goreng hingga kuning keemasan. Angkat dan toskan minyaknya.
  5. Sesuai dicicah dengan sos cili.

No comments: