Monday, March 13, 2017

Lunch 12.3.2017


Sayur Tumis Belacan, Ikan Terubuk Goreng Garing dan Sambal Kicap Enaq,
Sambal Tumis Udang dan Petai

Sayur Tumis Belacan

Bahan-bahan:

1 ikat asparagus – dipotong bahagian keras, kemudian dipotong 5 cm panjang1 peket tau miu
1/2 biji capsicum merah – dihiris memanjang1/4 biji zucchini kuning – dihiris tebal dan dipotong 2
Sedikit sos tiramSedikit minyak bijanSedikit minyak untuk menumisSedikit air


Bahan-bahan ditumbuk kasar:


1 inci belacan – dibakar3/4 biji cili merah – dipotong2 ulas bawang putih – dipotong1 biji bawang merah – dipotongSedikit ikan bilis – dibasuh


Cara-cara:

  1. Panaskan minyak. Tumis bahan tumbuk hingga wangi dan sedikit garing.
  2. Masukkan sayur-sayuran, besarkan api dan kacau cepat (stir-fry).
  3. Masukkan sedikit air, sos tiram dan minyak bijan. Kacau cepat beberapa minit dan tutup api.
  4. Jangan masak terlalu lama, sayur akan lembik dan tidak crunchy.
  5. Angkat dan hidangkan.



Sambal Tumis Udang dan Petai

Bahan-bahan:

1/2 kg udang sederhana – dikupas dan dibuang kotoran
3/4 cawan petai – dibelah 2
1 biji bawang merah – dihiris kasar
4 senduk cili kisar (bawang besar + bawang kecil + cili kering rebus)
2 sudu besar sos tiram
1 keping asam keping
2 sudu kecil gula perang
1/2 cawan minyak masak
Garam secukup rasa

Cara-cara:

  1. Panaskan minyak. Tumis cili kisar hingga mendidih. Masukkan gula perang dan sos tiram. Kacau dan tumis lagi hingga pecah minyak.
  2. Masukkan petai dan bawang. Tumis seketika hingga petai empuk dan bawang layu.
  3. Masukkan asam keping, garam dan udang. Kacau rata, jangan terlalu lama takut udang keras. Rasa dan jika ok, tutup api dan angkat.

No comments: