Tuesday, September 2, 2014

Tea Time 30/8/14 (Saturday)

Kek Mentega Tiga Rasa

Sumber: taste.com.au



Olahan: mrskojiwami

Bahan-bahan:
250 g mentega Anchor – dilembutkan
1 cawan gula kastor
2 sudu teh esen vanila
2 1/2 cawan tepung naik sendiri
2/3 cawan susu segar
3 biji telur
1/2 sudu teh pewarna merah jambu + 1 sudu besar strawberry emulco
1/2 sudu teh pewarna oren + 1 sudu besar Sunquick Orange
1 sudu bear coffee emulco

Cara-cara:
  1. Panaskan ketuhar 180°C. Sediakan loaf pan bersaiz 8 inci. Sapukan sedikit mentega ke seluruh dalaman acuan dan lapikkan dengan kertas minyak. Ketepikan.
  2. Dengan menggunakan mixer elektrik, putar mentega, gula kastor dan esen vanila hingga berkrim dengan kelajuan sederhana tinggi hingga ringan dan gebu.
  3. Tambahkan telur satu per satu, setiap satu dipukul sebati sebelum dimasukkan yang seterusnya.
  4. Masukkan separuh tepung, putar sebati.
  5. Masukkan separuh susu, putar sebati.
  6. Ulang langkah 4  dan 5.
  7. Tutup mixer. Tuangkan ke dalam acuan dan bakar selama 1 jam. Uji dengan lidi sate, cucuk ke bahagian tengah, sekiranya licin maknanya kek sudah masak.
  8. Keluarkan dari oven. Biarkan di dalam acuan selama 10 minit sebelum dikeluarkan dan diletakkan di atas redai dan biarkan sejuk.
  9. Setelah sejuk sepenuhnya, potong dan hidangkan.

No comments: